Friday, October 30, 2009

Diari : Makan Ambuyat

Hari ini Unit Kewangan makan lagi...Hehehe...!!! Tapi hari
ini krew kewangan tidak makan banyak sangat. Yalah,
Lyn dan Nurul cuti berkursus. Manakala Diana, Rahmah
dan Nafi pun tidak join makan sekali. Dorang tidak makan
pun menu hari ini. Nasib la..!! Tapi dengar cerita juga ada
staff unit lain pun tidak pandai makan makanan ini.
Hmmm...

Walaupun menu hari ini tidak seistimewa berbanding
menu-menu sebelum ini, tetapi kepayahan untuk mem-
buat makanan ini memang hangat dan meriah. Ambuyat
katakan. Sagunya kami beli di gerai tepi jalan selepas
1Borneo. Bukan singgah beli sagu saja, tapi 2-3 macam
yang dibeli oleh si Diana. Keropok, langsat & ikan masin
(yang ni dia bawa pulang ke rumah la). Dan si Mozaid
sempat membeli tarap. Hehe...Menu-Menu lain yang
sempat di bawa dari rumah, sardin dan kuah ikan (ntah
apa dorang panggil tu), ini bikin cecah dengan ambuyat.

Ingatkan si Zura yang bikin / masak ambuyat,
rupanya dia minta tolong dengan Kak Ranik dan Kak
Mariah masak. Pa boleh buat la, manja katakan.
Nasiblah kakak2 admin ni pun pakar membuat
ambuyat dan sempat tolong juga. Proses memasak
ambuyat ini pun ada leceh dan pantangnya juga. Haaa...
kalau mau tahu apa pantangnya kenalah tanya orang
yang pakar membuatnya.

Bilik pantry masa ni memang riuh semasa mem-
buat ambuyat ni. Mana lagi krew kewangan, tukang
masak, kak dayang, kak min & azlan. Tapi bila
ambuyatnya sudah masak, yang makan cuma zura,
mozaid, anizah dan kak min. Yang lain sedap menengok
kami makan ja walaupun sudah balik-balik dibawa
makan bersama. Mungkin nda power kali pencecahnya.
Nda pun masing-masing kekenyangan. Ni la last minit
punya menu. Dan yang lain pula ada yang memang
tidak pandai makan ambuyat. Si Puan Noramiza pula
bunyinya macam 1st time makan ambuyat ni. Komennya
sedap dan makan makanan itu macam tiada rasa apa-apa.
Just telan, tambah...telan, tambah. Tapi ntah apa pula
ragamnya, bila ternampak sardin, mencari pula roti paun.
Dan nasiblah juga kami ada bawa roti tu. Hehehe..!!! Nak
tau macamana sedap puan ni makan roti & sardin, tengok-
tengok la komen beliau di FB, itu pun kalau ada. Hehehe..!!!
Airin pula sekadar makan sesudu dua sahaja ambuyat ni.
Kak masnah pula last minit datang, tapi sempat jugalah
merasa ambuyat ni.

Beginilah ragam krew kewangan. Makan makan makan.
Tapi beza kali ni buat di pantry dan ramai staff unit lain
join sekali. Tapi kali ni gambar tidak sempat pula diambil.
Jadi kita sama-sama tunggu la apa perkembangan makan
untuk minggu seterusnya.

Wednesday, October 28, 2009

World's Best Airport

Bagi mereka yang sudah pernah menjejaki KLIA di Sepang mungkin ada yang berpuas hati dengan kemudahan, perkhidmatan, kebersihan, tempat makan atau lain-lain yang disediakan di airport tersebut.
Rata-rata hampir kesemua staff PPPNS pun sudah ke KLIA.


Untuk pengetahuan bersama, KLIA telah diberikan kedudukan ke-7 antara airport terbaik bagi tahun 2009. Berikut senarai 10 airport terbaik tahun 2009:
1. Incheon, Korea Selatan
2. Hong Kong
3. Changi, Singapura
4. Zurich, Switzerland
5. Munich, Germany
6. Kansai, Jepun
7. KLIA, Malaysia
8. Amsterdam, Belanda
9. Centrair Nagoya, Jepun
10. Auckland, New Zealand

Tuesday, October 27, 2009

Diari : Makan saja

Awal pagi unit kewangan dapat mencuri sedikit masa keluar untuk makan sarapan pagi di Restoran Getaran, Alam Mesra. Yang join breakfast airin, lyn, nurul, diana, nafi & mozaid. Memandangkan system pun offline, jadi kami pun dapatlah kebenaran dari puan keluar bersarapan. Takda masalah pun, lagi pun bukan selalu.


Sampai ja di Getaran tu, kami order soto, mee goreng, nasi goreng dan kuih-muih. Boleh dikatakan sedap la juga, sedap sebab ada yang habis & bersih pinggan mangkuk makan tu. Hehehe..!!! Di Getaran ini berbeza sikit suasana dengan tempat makan yang lain sebab sambil makan kita dijamu dengar lagu-lagu lama tahun 50-60an dan kebanyakan dari filem P.Ramlee. Memang tangkap lentok la kalau makan di sini. Kami pun apa lagi, sambil makan sambil ketawa dengar lagu-lagu tu. Siap kami sendiri pun nyanyi-nyanyi tambah lirik sendiri.
Ok..da habis dan balik ofis, dengar-dengar ja airin ni bawa laju kereta. Betul ka rin?? Cuba tanya orang yang ikut airin tu.. Hehehe!!..

Sampai ja di ofis, terus la sibuk. Sibuk bukan pasal claim pun, tapi mau cari baucar-baucar untuk naziran. Kami sendiri pun tidak tahu yang naziran akan datang hari ni. Tapi mau mencari baucar itu tiada masalah sebab dah ambil mood keluar ramai-ramai pi breakfast tadi. Jadi time ni mood ok, hmmm rasanya lah.
Kerja Kerja Kerja. Tup-tup dah tengahari. Sedar tidak sedar dah jam 12.30pm. Jadi dari kerja-kerja mencari baucar tu pun bikin la lapar balik. Hah!!!! lapar lagi...ni la kewangan, tidak lain makan, makan, makan. Jadi apa lagi budak-budak kewangan diana & mozaid, pergi lah menapau sebungkus dua nasi dengan pisang goreng di area Kosan, Likas. Bila pulang ja, bukan satu, bukan dua tapau, tapi enam tapau yok..tu belum lagi dikira goreng pisang, popia, kuih kacang & cekodok yang dibeli. Maunya nda kenyang.
Kenyang memang kenyang. Salah satu cara krew kewangan untuk bermesra dan mengeratkan silaturahim iaitu makan bersama-sama. Masing-masing tidak berkira pasal makan. Untungnya kalau ada staff lain datang ngam time makanan banyak, memang dorang pun kenyang la juga.

Beban Kerja


Untuk renungan pada member-member semua ...
Kerja .. kerja juga ..
Tapi Perlu Diingat ... Kesihatan Perlu Dijaga
Kerja Tidak Akan Settle Walau Macam Mana Kita Kerja ...

Wednesday, October 21, 2009

MAKAN ... MAKAN ... MAKAN ...

Bermula dari hari isnin lepas krew kewangan tak henti-henti ngan pesta makan-makan dia.
Nak kata jamuan hari raya .. raya dah abis dah. mungkin ka jamuan penutupan syawal .. atau mungkin jugak sambutan deepavali huhuu ... itu semua dah tak penting lagi. Rasanya dah tak perlu lagi 'sebab' nak adakan makan-makan.
Ini adalah salah satu cara nak releasekan tension ngan beban kerja yang makin bertambah .. iaitu dengan makan beramai-ramai. Bab masa nie, krew kewangan akan duduk bersama-sama bergurau, berkongsi masalah .. rasanya hubungan sesama krew kewangan makin rapat.
Lagi satu, taklah sakit telinga mendengar si zura tu asyik melalak 'LAPAR' selalu ..

MENU HARI PERTAMA ...
Daging Rendang, Daging Kari, Daging Payau Masak Kicap ... Ikan Bakar, Ayam Goreng, Telur Masin, Sayur Kacang Tumis & Acar Peria

MENU HARI KEDUA ...

McDonald

Hari kedua nie, krew kewangan telah dihiburkan ngan aksi-aksi Azura ...

video

MENU HARI KETIGA

Sarapan pagi - Kuih gelang, kusui, seri muka, cempedak & kek pisang ... Pecal ( terima kasih pada Kak Hasneh)Tengahari - Telur masin, Udang Masak Sos, Ikan Ampap, Ikan Bakar, Hati Lembu Masak Ampap, Sambal Pedas Buah Nangka (terima kasih pada Kak CC Mariah)

Hari nie berlaku sedikit kecelakaan ... huhuu

Salah seorang bini orang tu telah memasak nasi ... tapi nasi yang dimasaknya tadi telah menjadi bubur ... untuk menyelamatkan keadaan beliau telah menghubungi Kak Hasneh tuk belikan nasi kosong sebanyak 13 bungkus ... ahahaha banyak tu beb, sapa nak abiskan?? Last-last dia call balik, order 6 bungkus nasi kosong...

Thursday, October 15, 2009

LIGHTS ... CAMERA ... ACTION!!!

12 Oktober 2009 ... tarikh keramat bagi zura ... keramat pasal tercapai impian dia jadik superstar hehehe ... (jadik pelakon untuk dokumentasi kecil PPNS)

Pada hari tersebut, adalah sorang staff yang nak wat sikit punya shooting pasal keja rutin pejabat .. dan pelakon yang dirasa paling seswai untuk bahagian kewangan adalah AZURA.

Jom kita tengok sama-sama .. moga semua terhibur tengok zura in action ... :)

Take #1
video

persiapan zura untuk berlakon ... mak andam dia masa tu .. Mak Mah .. huhuu. ntah brapa tebal agaknya bedak & lipstick dia pakai masa tu ... al-maklumlaa nak masuk video

Take #2
video

masa diberi penjelasan apa yang perlu dibuat & cakap oleh Puan Suraini

take #3
video

warming-up ...

Take #4
video

tak tau apa sebenarnya kejadian kat sini .. huhuu

Take #5

video

bahagian akhir, zura kena mara oleh abang kontraktor ... yang nie, take yang entah kebrapa ...

Wednesday, October 14, 2009

Masa

"Masa Itu Emas"


Masa amat penting bagi setiap orang. Ada kalanya kita banyak menghabiskan masa dengan perkara-perkara yang tidak diperlukan. Selain itu, masa kita tidak sepatutnya diambil oleh orang lain untuk mengelakkan pembaziran dan kehabisan masa kita sendiri.

Kita juga sering menghadapi kehabisan masa dalam keadaan yang tidak disedari, sepertimana keadaan di pejabat iaitu apabila kita telah sedari, hari sudah pun petang dan waktu pejabat juga pun hampir tamat. Akibatnya, banyak urusan kerja yang tidak selesai dan tertangguh. Jadi berikut adalah tips yang boleh diamalkan untuk mengelakkan diri daripada kehabisan masa terutamanya di waktu pejabat.


1. Mendisiplinkan diri dengan menepati setiap masa, jadual mahu pun temujanji. Ini kerana masa kita boleh dicuri oleh orang yang tidak mempunyai disiplin masa, dan ini sekaligus akan mendorong kita untuk menepati masa kita sendiri. Oleh itu belajar menghormati masa kita dan orang lain.

2. Mengelakkan diri daripada berbual kosong semasa bertelefon atau dengan kaki borak.

3. Tidak memperuntukkan masa yang terlalu banyak untuk menyelesaikan sesuatu tugas agar tidak banyak berlaku pembaziran masa, tenaga dan komitmen.

4. Mendahulukan kerja-kerja yang PENTING dan SEGERA. Ini kerana tugas tersebut memerlukan tumpuan yang lebih dalam jangka waktu yang terdekat berbanding perkara-perkara yang PENTING dan TIDAK SEGERA, yang mana ia boleh ditangguhkan.

5. Menetapkan satu jangka masa seperti memastikan mesyuarat yang benar-benar perlu dihadiri. Dapatkan agenda dan latar belakang mesyuarat berkenaan untuk mengetahui sekiranya kita perlu hadir atau tidak. Yang penting dalam menghadiri mesyuarat juga adalah menentukan had masa, perkara atau agenda, orang yang perlu dihadiri, persetujuan agar keputusan dicapai dengan pantas.

6. Menyediakan checklist penggunaan masa seperti juga checklist untuk membeli-belah. Selalu kita menyediakan bagaimana untuk mengelakkan pembaziran wang ketika beli belah begitu jugalah kita perlu sediakan dalam perbelanjaan masa dengan mengikut keutamaan yang perlu dilakukan. Ingatlah, masa adalah lebih berharga daripada wang, namun pembaziran masa sukar dilihat dan dirasakan berbanding pembaziran wang.

7. Sentiasa berdoa agar masa kita sentiasa diberkati.

Jika kita dapat menghargai masa, hakikatnya kita menghargai nyawa kita sendiri. Pembaziran masa tanpa sebarang tujuan yang mendatangkan faedah kepada diri sendiri atau orang lain, ibarat membuang nyawa sendiri.

Thursday, October 8, 2009

Happy Birthday En.Awg Azli

Sekali lagi Unit Kewangan meraikan sambutan harijadi staf kewangan semalam iaitu En. Awg Azli. Memandangkan hari jadi En.Awg Azli jatuh pada 7hb, unit ini tetap tidak melupakan untuk menyambut beberapa lagi warga kewangan yang menyambut harijadi mereka yang jatuh pada Bulan Ramadhan dan pada 1 Syawal, sekaligus kami di sini menyambut hari jadi untuk 4 orang iaitu En.Awg Azli, Rahmah, Azlina dan Azura. Juga tidak dilupakan sambutan kali ini meraikan kelahiran baby Diana.
Suasana sambutan memang amat meriah dengan gelagat, orang nya, menu makanan, rakan tetamu & post-party. Sehinggakan sambutan pada kali ini agak berbeza sedikit berbanding sambutan-sambutan sebelum ini kerana acara makan didahulukan, dan bila selesai dan kenyang menjamah barulah acara memotong kek hari jadi. Lapar ba. Hehehe..!!

Walaupun kami meraikan sambutan hari jadi 4 orang secara serentak, tetapi kek cukuplah 2 biji sahaja. Banyak-banyak pun nanti rasanya sama ja, kek juga. Hehe..!! Ini la dia 2 biji kek untuk sambutan kali ini iaitu Choco Moist dan Yam Cheese.



Untuk menu makanan pula, pelbagai jenis makanan yang disajikan antaranya nasi minyak, bi hun goreng, tom yam, bubur durian, 2 jenis ayam masak rendang, telur rebus, ikan goreng, bambangan, buah rambutan, buah pear dan biskut raya. Mmmm...memang semua pun sedap. Untung unit kewangan ni. Jadi memandangkan makanan semua menyelerakan, gambar yang diambil pun agak gelap sedikit disebabkan ada la orang tu belum lagi tau setting kameranya. Hahaha!!!



Selepas sahaja acara makan selesai, tibalah acara memotong kek. Inilah 1st time unit kewangan menyambut sekaligus beramai-ramai memotong kek.



sudah di bilang kualiti gambar nda berapa bagus!!!

Dan yang ditunggu apa lagi kalau bukan hadiah. Yang menyampaikan hadiah siapa lagi kalau bukan Pn. Noramiza. Teddy kiut warna biru pula diambil oleh Airin bagi pihak Lyn.



Ini pula antara rakan-rakan yang sempat hadir untuk sama-sama meraikan dan memeriahkan suasana sambutan hari jadi kali ini..Mmm...!! Haha..!!!




Dan yang ini pula beberapa gambar warga kewangan yang sempat diambil semasa sambutan hari jadi.


Diana & Airin tengah memotong buah pear




Betul-betul asyik..!!



Blurrrpppp!!!
Seboknya bercerita


Arrgghh..Sesak nafas ku...



Ehem Ehem..!!!



Masing-masing da kenyang


Queen Of Rambutan

Time gambar ni jauh-jauh la..hehe


Ala tayang-tayang !!!!


Minta disuap pula. Tengok si kawan dibelakang nda payah disuap, bersusun suda menambah





Inilah warga kerja unit kewangan

Monday, October 5, 2009

Selamat Bertugas Kembali



Suasana ofis hari ni meriah & gamat sedikit berbanding minggu-minggu sebelum ini. Yala hari ni kan Diana da mula bekerja selepas bercuti dua bulan. Jadi si kawan kita ni yang menanggung beban kerja selama 2 bulan itu gembira la sebab kira bahu sebelah tu boleh sudah diangkat sendiri.


Selamat bekerja la semula kepada mama boy kewangan. Walaupun baru mula bekerja hari ni, bukan la mau menyeksa dengan kerja-kerja yang ada pada hari ini, tetapi memandangkan kuantiti dan beban kerja di unit kewangan tidak terkira, terpaksa la juga mama boy bekerja keras. Rasanya kerja-kerja di awal bulan ni kira boleh tahan juga banyaknya. Kann Zura!!!!


Untung la kawan-kawan di unit kewangan dapat makan makanan yang dibawa oleh Diana. Hari ini kami dijamu dengan makanan nasi impit, kuah kacang, rendang ayam dan kek-kek lapis. Sedap la juga kalau dapat makan yang free ni. Ye Dok. Hehehe..!!! Apa-pun selamat bertugas kembali kepada Diana.

Keajaiban di Pulau Balambangan

Kejadian Ribut (Ketsana & Ike), Gempa Bumi dan Tsunami berlaku di negara jiran, namun kita pun terasa juga kesannya. Setakat ini, alhamdulillah belum ada lagi nyawa terkorban di tempat kita, cuma rosaknya harta benda.

Dengar khabar juga, ada beberapa perkara aneh telah berlaku .. baru-baru ini, saya telah menerima satu video yang datangnya dari Pulau Balambangan, Banggi Kudat. Persoalan sekarang, adakah ia betul ataupun tidak?


video



Friday, October 2, 2009

Teddy Kewangan




Ini la dia koleksi anak buah kewangan yang kiut-kiut yang
ada di Unit Kewangan. Bermacam ragam staf kewangan,
macam tu juga la bermacam jenis teddy yang ada di
kewangan. Dan berbagai mimik muka teddy yang kiut tu,
macam tu juga la kiutnya staff kewangan.Yaka!!!?? Hehe.
Rasanya ni baru separuh yang dikumpul, ada banyak
lagi anak buah kewangan ni yang tidak sempat bergambar.
Hehe!!!!
~Apa pun semua staf kewangan semuanya baik-baik~

Zura..!!! Happy Belated Birthday


Sorry la zura, bukan kami ni lupa nak update blog, tapi
paham-paham la suasana raya ni. Susah mau cari masa untuk
update blog. Untuk pengetahuan rakan-rakan blog lain, harijadi
kawan kita ni jatuh masa hari raya yang pertama. Jadi mana la ada orang nak sibuk-sibuk surf internet masa raya kan. Lagi la mau update blog ni.


Walau apa pun, kami mengucapkan sekali lagi Selamat hari Jadi.
Nanti kita raikan harijadi-harijadi minggu depan yaa...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...