Friday, March 23, 2012

Lunch Yang Melampau

'Apa kita makan tengahari nie kak?'
.. inilah yang ditanya oleh Nurul
Disebabkan malas mauk berjalan .... 
kami memutuskan untuk McDelivery saja

Payah juga memilih menu yang mauk dipesan
Siap bertanya ngan Zura sekali apa yang dia mau telan.
Sesudah menu selesai dipilih .. cubaan tuk menelefon McD dibuat

Entah apasal plak talian tak dapat tembus ... 
(agaknya McD nda membayar bil durang) 

Mau nya terpaksa juga berjalan ...
Nurul pun memujuk Zura untuk ke Drive-Thru

Setibanya di McD ..
Baris Drive-Thru sungguhlah panjang
terpaksalah Zura parking diluar 
dan kami berdua masuk ke dalam dan oder

Selesai oder .....
masuklah kereta.
Zura mencadangkan untuk makan depan laut ...
(supaya senang dia 'mengorok' atas meja dengan ditiup angin laut)

Mengenangkan takut banyak masa dihabiskan dijalanan,
almaklumlah hari jumaat
ndalah jadi kononnya
Baliklah konon ke pejabat .......

taaaapiiiiiiiiiii ..........

Ntah sewelnya si Zura membawa kereta
mau nya di bawa kami nie makan di kawasan DUN
tapi dia tersalah masuk simpang DBP plak

Masuk ke dalam simpang DUN ..
jalan cuma separuh jalan bab 
takut nda dibenarkan masuk kawasan DUN

Masa keluar simpang DUN
ternafsu plak zura tuk makan Lokan Panggang

Maka
diteruskan perjalanan ke Gerai Lokan Panggang

Setibanya sana ...
mau lah pulak lagi dia makan ketam rebus
tapi memandangkan harga yang kononnya mahal ..
ndalah jadi dia membeli
Makan jak konon dia Lokan

Sudah memilih gerai & juga lokan (2 tompok) .. 
duduklah kami siap membawa segala burger yang dibeli dari McD tadi

Sementara menunggu lokan masak
si Zura berubah pikiran
siap pujuk Nurul skali
tuk makan ketam juak

Pegila dia ke gerai sebelah & dibelinya ketam yang besar berharga RM30.00

Menu Lokan untuk makan tengahari bersama burger McD



Sementara menunggu ketam rebus halia nya masak ...
Kami membedallah dulu lokan

Sesi bedal lokan dulu sebelum ketam ...
Rasanya kami makan lokan tue dalam slow motion (kecuali si Zuralah)
Ketam nda sampai-sampai ...

Ce tengok jam si zura
mau nya dia marah ...
hampir sejam dia menunggu ketam batu nya tue masak

Sesi menunggu ketam
 Pada asalnya, si Zura mintak ketam separuh dihidang & separuh lagi dibungkus
Tapi sudah lewat yang teramat sangat, maka dia mintaklah semua ketam tue dibungkus.

Rasanya tuan punya gerai tiada kemahiran bungkus membungkus ..
diorang mengambil masa yang agak lama tuk membungkus ketam-ketam tue,
rasanya macam 10 minit untuk membungkus.
Dah begitu,
si Zura pun memesan segala macam satu persatu.
Ketam dah di bagi,
dia mintak bungkuskan lada/limau/garam.
(bungkus 3 benda nie pun amik masa lama)
Dah gitu pesan lagi menu utama ... NASI


tunggu lagi .....
dan tunggu lagi .....

Setibanya di opis ....
dihidangkanlah sang ketam-ketam ini untuk dimakan bersama

Inilah rupa ketam yang ditunggu sejam tuk masak
Makan Beramai-ramai


Thursday, March 22, 2012

OutStesen @Paitan


Perjalanan daripada Kuala Penyu ke Paitan
bermula pada jam 1.45pm 
(itupun setelah sedar bahawa En. Moja kita telahpun beredar dengan kereta jabatan lain)
Kami berehat sebentar di Restoran Dayang di Taman Pantai Lok Kawi untuk makan tengahari.
Selesai makan ... kami berhenti di beberapa tempat
(rumah Shamad / menjemput Pn Ainiliza dirumahnya / stesen minyak)
Disebabkan ketiadaan tempat tinggal yang selesa di Daerah Paitan
dan ketiadaan kekosongan hotel di Pitas (daerah yang paling dekat ngan Paitan)
maka terpaksalah kami menginap di Kota Marudu

Kami tiba di Hotel Season 2 dalam sekitar jam 6.35pm
Memasing mencheck-in kan diri ke bilik memasing.
Acara makan-makan telah dicadangkan di Marudu Inn
tapi saya tak join sebab terlalu penat dan ingin merehatkan diri.
Alternatif makan malam bagi saya adalah KFC yang letaknya berhampiran dengan hotel.
Difahamkan semua ahli group balik ke Hotel dalam jam 10.50pm .. so nasib baik jugalah saya tak join

Bilik Hotel Season 2
 Seawal jam 5.25am kesemua team telah bersiap sedia dan telahpun check-out dari bilik memasing.
Pada jam 5.50am, team terakhir bergerak dari hotel
Suasana cukup gelap ... alangkah bestnya kalau dapat sambung tido masa tue hehee

Tibanya kami di Daerah Paitan sekitar jam 7.15am
Singgahlah kami di salah satu daripada dua kedai makan yang terdapat
di kawasan Dewan Kovbambangan
untuk sarapan pagi sebelum memulakan majlis cabutan
Jarak antara kedai makan dan dewan tidaklah jauh sangat ...
mungkin dalam 100 - 200 meter

Setibanya di dewan tersebut
nampak akan kekurangannya, contohnya ketiadaan bekalan elektrik
Namun, persediaan yang telah dibuat oleh pihak Pejabat Daerah Kecil Paitan
cukup hebat.

'Tabik Hormat'
kat diorang

Sebuah Generator disediakan untuk membekalkan letrik sepanjang majlis berlangsung.

2 buah khemah disediakan diluar dewan yang kecil;
1 khemah untuk 3 Pejabat Daerah bagi proses mendaftar; dan
1 khemah lagi untuk PKK/PUKONSA/CIDB

Pentas yang telah dihias walaupun terdapat kerosakan terutamanya pada lantai

Sebuah mesin fotostat yang besar disediakan untuk kegunaan PPNS (sungguhpun tidak digunapakai)

Suasana diluar dewan semasa sesi pendaftaran dengan Pejabat-Pejabat Daerah
  Suasana majlis berjalan lancar namun terasa seperti kelam kabut sedikit.
Mungkin disebabkan majlis kali ini melibatkan 3 daerah sekaligus,
berbanding dengan majlis-majlis yang sebelum ini cuma 1 daerah sahaja.

Majlis kali ini, terdapat juga beberapa kontraktor yang bersungut
kerana tidak dapat mengikuti majlis cabutan
disebabkan tidak memenuhi syarat-syarat yang ditetapkan.
Ada diantaranya berusaha memujuk para pegawai dari pihak kami
dan pihak pejabat daerah untuk membenarkan mereka menyertai cabutan tersebut.
Malah ada yang sanggup merayu mendapatkan sokongan daripada YB.


Alhamdulillah ... majlis selesai dalam sekitar 2.10pm
Tiada kejadian yang tidak diingini terjadi sepanjang majlis berlangsung,
mungkin juga disebabkan cuaca hujan membantu menyejukkan suasana tersebut.

Selesai berkemas, kami semua telah dijemput untuk santapan tengaharidi Pejabat Daerah
Sesudah semuanya kenyang ... maka kami pun beredar balik.


Urusetia yang bertugas

Apakah akan ada lagi outstation @ kembara selepas ini?
Kita tunggu dan lihat ....

Tuesday, March 20, 2012

Outstation dah mula...

Nah!! Ni la dia updates dari krew kewangan yang pergi
kembara a.k.a outstation. Perjalanan kenalah bagi nama
kembara sebab bukannya dekat tempat-tempat yang
dituju. Beratus kilometer.Lagi pun kami berjumpa
dengan rakyat ya, bukannya melancong ^^.Tapi
bila masa ba pula krew kewangan ada outstation 
ni padahal kerja hakiki hanya buat baucar dan report
ja di opis. Tu la dia, kalau dah arahan dikeluarkan,
mahu tidak mahu kena la turut serta. Jadi krew
kewangan yang dipilih untuk berjumpa dengan
rakyat iaitu Lynn dan Moja. Chehh!! Macam la YB
mahu jumpa rakyat. Haha, tapi macam itu lah nampak
gayanya. Yala dah namanya outstation (Undian Projek
PIA/PIAS) jadi tugas utama adalah menjadi urusetia
bagi mengendalikan undian. Jadi, sudah tentulah dorang
ni berjumpa dengan penduduk a.k.a rakyat.

Untuk undian kali ini diadakan di Daerah Nabawan,
Kuala Penyu dan Paitan. Semua proses undian diadakan
di dewan masyarakat di daerah seperti yang disebutkan.
Tarikh perjalanan pula iaitu dari 7 -10 Mac 2012.
Sebelum ini juga, krew kewangan yang lain iaitu Azura
dan Anizah sempat mengikuti dan mengendalikan undian
di Daerah Sook.

Inilah route sepanjang 4 hari perjalanan. Klik lah gambar
untuk lebih jelas.

Perjalanan bermula dari pejabat dan kira-kira bertolak
pada jam 4.30 petang menuju ke Bandar Keningau
dengan menggunakan laluan Kimanis-Keningau.

Selain Moja dan Lynn, staf lain yang bersama-sama dalam
 perjalanan ini iaitu, Suffian,Samariah dan Shamad.
Jarak perjalanan tidak pastilah pula. Tapi mengambil masa
 lebih kurang 2 jam setengah. Lebih kurang jam 7 malam
kami tiba di Bandar Keningau, dan bermalam di Hotel Juta. 

Hotel Juta Keningau

Lebih kurang jam 7.30 malam, masing-masing dah
mula kelaparan selepas perjalanan petang tadi.
Makan malam adalah di KRK. Tempat bukanlah
pilihan kami, tetapi ada kenalan yang sudi belanja
makan malam di sana. Alang-alang dah ada orang
nak belanja, jadi kami ini ikut sajalah.


Mmm...walaupun menu kureng sikit, tapi tetap berselera

Antara menu yang diorder Sup ketam, ayam masak kicap,
udang goreng tepung, daging masak halia dan sayur
masak belacan. Minum pula jus epal hijau...wahhh!!!
Sedapkan!!!!

Hari berikutnya (Khamis) adalah hari undian di Pekan
Nabawan. Selepas bersarapan di Restoran Rahmat,
Keningau, kami bertolak ke pekan tersebut.
Tu..sorang jaga slide, sorang lagi bagi penerangan

Setibanya di lokasi iaitu dewan masyarakat di Pekan
Nabawan, rupa-rupanya dewan awal-awal lagi dah
penuh dengan kehadiran ~ oh ok, sekarang ini bukan
lagi kita panggil rakyat atau penduduk tempatan,
lebih senang dipanggil kontraktor ^^.


Beginilah kejadian di dewan masyarakat

Malangnya, bila kami tiba di dewan tersebut, ketiadaan
elektrik menyebabkan proses undian sedikit lewat dari
yang dijadualkan. Gangguan elektrik dikatakan berlaku
sejak tengah malam. Alhamdulillah bekalan elektrik
dapat dipulihkan sekitar jam 10.30 pagi.


Sesi undian

Kehadiran YB Tan Sri Joseph Kurup, Timbalan Menteri
Sumber Asli Dan Alam Sekitar yang juga Ahli Parlimen
Pensiangan turut hadir dalam sesi undian di Nabawan.

Selesai sesi undian pada jam 1 tengahari, kami menjamu
selera yang disediakan oleh Pejabat Daerah Nabawan.
Setelah semuanya selesai di daerah ini, kami mula
bertolak ke Daerah Kuala Penyu pula.

Perjalanan dari Nabawan ke Kuala Penyu mengambil
masa lebih 2 jam dengan menggunakan laluan yang sama
Kimanis-Keningau dengan melalui Pekan Kecil Sook.

Alhamdulillah semuanya selamat tiba sekitar jam 5 petang.
Lokasi penginapan adalah di Binsulok Beach Resort.
Binsulok Beach Resort

Tarikan utama untuk ke resort yang terletak jauh
di pedalaman adalah keadaan pantainya yang
cantik. Jarak perjalanan dari Kota Kinabalu
dianggarkan 90km yang juga akan mengambil masa
hampir 2 jam perjalanan.

Cuma tidak banyak aktiviti yang dapat dilakukan
di resort ini memandangkan kekurangan kemudahan
melainkan tujuan anda adalah semata-mata untuk
berehat dan menikmati suasana pantai.

Aktiviti kami?
Bukan lagi mengimbau kenangan zaman kanak--kanan,
tapi memang itulah game yang dibuat. Haha!!!


Binsulok Beach Resort


It's BBQ time

Sudahlah kemudahan yang ada disini memang kurang,
udahnya, mahu mencari makan pun susah juga. Jadi
team ini pun bercadanglah buat BBQ. Jarang-jarang
sekali dengar staff pergi outstation sambil-sambil
buat parti BBQ. Inilah salah satunya ^^.

Dua orang masterchef sibuk menyediakan menu

Malam tu, hanya team kami saja yang menginap
di resort ini. Suasana resort memang gelap tetapi
diterangi dengan cahaya bulan dan suara
hiruk-pikuk kokok kami. Hehe!!!

Chicken wings dan sosej. Itulah bajet yang ada untuk
dinner. Memang sedap. Memang pandai orang yang
memerap wings tu. Cukup rasa. Cukup masak.
Alhamdulillah semuanya kenyang.
Tu!! Meriah sungguh parti

Esoknya, seawal jam 7 pagi kami mula bergerak ke
Kuala Penyu. Jarak dari penginapan ke sana iaitu
setengah jam perjalanan. Memandangkan jambatan
yang menghubungkan Binsulok dan Kuala Penyu
baru sahaja siap dan dibuka beberapa hari lalu,
ia telah mengurangkan masa perjalanan diantara
dua daerah yang mana sebelum ini pengangkutan
feri digunakan dan ia mengambil masa hampir 15 minit
dengan jarak kurang 500 meter. Itu pun belum lagi
mengambil kira kos kerugian masa semasa menunggu
untuk menaiki feri.


Sesi undian

ADUN Kuala Penyu iaitu YB Teo Mau Sing juga
hadir bagi merasmikan proses undian di daerah ini.


Sesi undian

Alhamdulillah proses undian di daerah ini semuanya
berjalan dengan lancar dan yang pastinya kontraktor
yang berjaya juga berpuas hati.
Suasana undian di dewan yang tenang

Setelah selesai sesi undian pada sebelah tengahari,
sekali lagi bermulalah kembara staff PPNS untuk
meredah ke bahagian utara Sabah iaitu Daerah Paitan.
Dianggarkan jarak perjalanan sekitar 360km.

Untungnya, si Moja tidak dapat mengikuti
perjalanan seterusnya disebabkan hal yang
tidak dapat dielakkan. Hanya seorang saja
wakil krew kewangan yang dapat meneruskan
perjalanan untuk sesi undian seterusnya.

.
.
.
Bersambung

Monday, March 19, 2012

Joget ala Super Bass (Anak si Minaj)

Sudah lama tidak upload video gelagat 'artis' kew tuk hiburan ...

Kebetulan plak hari ini teda sistem ...
maka adalah percubaan untuk membuat video kali ini

Jom kita menonton,
Semoga tehibur .....

video

Thursday, March 1, 2012

Out Stesen

Bermula Mac 2012 ...

Krew Q telah diberi peluang untuk bekerja luar pejabat ..
meaning to say out-station lah

Harap-harap adalah tue post menarik kemdian nanti yea ...


......

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...