Friday, July 31, 2009

Ibu ... Mama ... Ummi ...

Awal pagi nie kami dapat berita menggembirakan. Diana selamat melahirkan baby boy jam 1.05am (31/07/2009). Tengahari nie kitorang cadang nak gi lawat dia kat Pusat Bersalin Felice Huang.

Thursday, July 30, 2009

Wednesday, July 29, 2009

wat a LIFE......without baucer..hahahahaha

well...ni ari ke tiga da kami x wat baucer ni...rindu gak lah mo wat...hhahahahha...kunun lah...(buek..buek...buek....) apapun keja KAMI makin bnyk plak..tu yg ndak best....

mo crita story best ni...hehehhe...ari ni rahmah and zura wat keje giler...ntah apa mo jadi sama budak 2 org tu..ndak pandai insaf btul..suka sgt menyakat and kenakan org...tak sah klu dlm sehari tu dorang kasi kena geng-geng.....ari ni mmg happy lah dorang..aasik kenakan org jak...ntah sapa2 dorang kenakan ari ni..menyamar jd awek yg baik and gersang...hahahaha...buat suara gersang si zura yg mahal tu.....ada gak lah yg termakan ngan ayat2 power c zura,,,hahahaha...njoy ni kenakan org..apapun kami sori sapa yg terkena "panggilan hangit" dari radio gersang......HAHAHAHAAHAHA.......PENGARAH NYA datin noor azurah.....sori..alamak terlebih sudah.....

Kisah Pendayung Sampan

Suatu hari, seorang Professor yang sedang membuat kajian tentang lautan menumpang sebuah sampan. Pendayung sampan itu seorang tua yang begitu pendiam. Professor memang mencari pendayung sampan yang pendiam agar tidak banyak bertanya ketika dia sedang membuat kajian.


Dengan begitu tekun Professor itu membuat kajian. Diambilnya sedikit air laut dengan tabung uji kemudian digoyang-goyang; selepas itu dia menulis sesuatu di dalam buku. Berjam-jam lamanya Professor itu membuat kajian dengan tekun sekali. Pendayung sampan itu mendongak ke langit. Berdasarkan pengalamannya dia berkata di dalam hati, 'Hmm. Hari nak hujan.' 'OK, semua sudah siap, mari kita balik ke darat' kata Professor itu. Pendayung sampan itu akur dan mula memusingkan sampannya ke arah pantai...


Hanya dalam perjalanan pulang itu barulah Professor itu menegur pendayung sampan... 'Kamu dah lama kerja mendayung sampan?' Tanya Professor itu. 'Hampir semur hidup saya.' Jawab pendayung sampan itu dgn ringkas. 'Seumur hidup kamu?' Tanya Professor itu lagi. 'Ya'. 'Jadi kamu tak tahu perkara-perkara lain selain dari mendayung sampan?' Tanya Professor itu. Pendayung sampan itu hanya menggelengkan kepalanya. Masih tidak berpuas hati, Professor itu bertanya lagi, 'Kamu tahu geografi?' Pendayung sampan itu menggelengkan kepala. 'Kalau macam ni, kamu dah kehilangan 25 peratus dari usia kamu.' Kata Professor itu lagi, 'Kamu tahu biologi?' Pendayung sampan itu menggelengkan kepala. 'Kasihan. Kamu dah kehilangan 50 peratus usia kamu. Kamu tahu fizik?' Professor itu masih lagi bertanya ... Seperti tadi, pendayung sampan itu hanya menggelengkan kepala. 'Kalau begini, kasihan, kamu sudah kehilangan 75 peratus dari usia kamu. Malang sungguh nasib kamu, semuanya tak tahu.Seluruh usia kamu dihabiskan sebagai pendayung sampan.' Kata Professor itu dengan nada mengejek dan angkuh. Pendayung sampan itu hanya berdiam diri. Selang beberapa minit kemudian, tiba-tiba hujan turun. Tiba-tiba saja datang ombak besar. Sampan itu dilambung ombak besar dan terbalik.Professor dan pendayung sampan terpelanting. Sempat pula pendayung sampan itu bertanya, 'Kamu tahu berenang?' Professor itu menggelengkan kepala. 'Kalau macam ini, kamu dah kehilangan 100 peratus nyawa kamu.' Kata pendayung sampan itu sambil berenang menuju ke pantai.

Morale of the Story : Dalam hidup ini IQ yang tinggi belum tentu boleh menjamin kehidupan. Tak guna kalau kita pandai dan tahu banyak perkara jika tak tahu perkara-perkara penting dalam hidup. Adakalanya orang yang kita sangka bodoh itu rupanya lebih berjaya dari kita. Dia mungkin bodoh dalam bidang yang tidak ada kena mengena dengan kerjayanya, tetapi 'MASTER' dalam bidang yang diceburi. Hidup ini singkat. Jadi, tanyalah pada diri sendiri,untuk apakah ilmu yg dikumpulkan jika bukan untuk digunakan dan boleh digunakan?

Hikmat Inspirasi : Kepuasan itu terletak pada usaha bukannya pada pencapaian. Usaha sempurna adalah kemenangan ...

BAGAIMANA UNTUK MENGUBAT LUKA HATI..........

Hi Teman-teman..hati terluka ke...........tip2 berguna.........
1) Latih minda melupakan kenangan pahit
-bukan sonang ohh.............jauh di mata dekat dihati tapi........kona coba
2) Belajar rajin bersyukur
- bersyukur dgn keadaan kita sekarang...........
3) Belajar menjadi pemaaf
- betui tak..bermaaf-maafan amalan mulia
4) Ketawa,ketawa dan terus ketawa
- tapi jangan sampai gila...............ha ha
5) Hati mesti 'keras'
- sekeras batu di jalanan...............
jadi...................amal2kan....................

Terima kasih...Teman...............

huh..waduhh..best gila blog ni buka je..da..dingar lagu.mendayu..dayu..tenang hati gua...forever love.........ko mmg hebat le lynn..tak syg hang belajar IT....tapi kurus kawen belum le...ha ha..mcm kenal je word tu..jaga kena umban kasut kang..kuang2...aku ambil kesempatan lah ni bercuti.................mo tidor....tidor sepuas-puasnya..jangan jeles ahh...lupakan seketika baucar yang banyak gila tu...gila pun tak mcm baucar tu..he he...........mo ckp ape ahh...boringlah gua tak berapa sihat ni....kaki sakit..waduh..pasrah ja lah dgn life ni...........aku ingat ja walter cakap ada rencana tuhan disebalik...ha ha..........walter bilang maybe dia akan masuk sekejap awal tahun depan.............sebelum resign sepenuhnya.............jadi kwn2 kita sabar ja lahh..apa pun keputusan dia....kita tetap sokong................wahai teman2 kewangan...selamat menikmati hari tanpa sistem...tulung layan saudara,pakcik,mentua,makcik segala-gala PIA/PIAS ku..ha ha....korang mmg sporting...............

X-Men Zon Orkid

Siap sudah carta zon & carta unit. Dah gantung daaaa untuk tatapan umum
Dua-dua carta cantik ... besh ... sedaaaap mata memandang
Carta yang paling mendapat sambutan .. carta zon
Unik dari zon lain ...
Hasilnya ... ada pulak rasa jeles, siap nak wat benda yg samahehehehe
rasanya tak besh kiranya gambar-gambar carta zon tak di kongsi bersama secara seluruhnya
so tadaaaaaaa ...


TEAM X-MEN

KETUA ZON


Rahmah @ Jean Grey


AHLI-AHLI X-MEN YANG LAIN ...





<----Ag Azli @ Wolverine

Azurah @ Mystique ---->





<---- Noramiza @ Storm



Airin @ Rogue ---->









<---- Azlina @ Magneto


Nurul @ Pyro ---->









<---- Mozaid @ Cyclops


Japri @ Gambit ---->







<---- Diana @ Callisto


Anizah@ Lady Deathstrike -->





Hanafi @ Nightcrawler

~ ari yang memboringkan ~

Hari ni sumer staff ada keje tp boring sgt coz sistem still xda...kmi difahamkan sistem mgu ni xkn b'fungsi...mgkin mgu ni adalah mgu rest kmi sblm melangkah ke zaman "hujung tahun"...yg amat membusykan. Actually ari ni kami lepak je dlm bilik meting jer..membincangkan langkah2 utk ujung thn ni coz ujung thn ni mmg kami akan busy sgt..sgt...sgt...(cukup stakat ni lah citer ofis ni....hehehheh...)

now...masa yang dinantikan..jeng...jeng..jeng...hal staff of course...1st mstilh pasal PT(W)1...yg cute tp senteng plak...hahahh.....ari ni dia masi sakit lg..ntah sakit apa tu..H1N1...bkn jg...tp telah menyebarkan virusnya pada staff yg lain..nasib baik keje xbnyk...oklah ckit...xbnyk yn nak ckp pasal dia ni..tau nyakat org jak keja dia...like she said..."life must epy".....

PT(W)2....Seorang yg sempoi..ari ni dia ndak jd transformer (robot yg kuat kerja) coz sistem xda..hehehhe...ari ni dia bnyk lepak jak....oklah dapat luangkan masa ngan ktorg..i think dia ada awek da..pandai da kuar2 t'ari,,,slalu dia keje..keje..keje jer yg dia tau...hehhe...tp ndak mo ngaku ni..apapun,,aku akan terus korek rahsia dia...heheheh...dia best di kacau..mcm org teda perasaan ni..ada jak jwpn dia...jwpn gilakk dia..tp best lah di....:d

PT(W)3..ari ni dia ndak berapa sihat..asik risau jak pasal projek dia yg bnyk tu..tp cian gak kat dia..keje dia mmg bnyk tp mo wat mcm mana gak.sistem xda ni.....dia cuti 2 ari mgu ni..oklah tu bg dia rest,,,,xbnyk yg mo crita pasal dia ni..dia jenis pendiam ckit lah.....

PT(W)4....hehehehe...dia lah yang kena virus dari PT(W)1....kesian dorng 2 ni..ndak pandai baik dari sakit dorang....ari ni dia ok la gak..xbnyk kerenah gak dia ni..bnyk diam lah...tp klu mengajar, awas jak kamu...mcm harimau...hahaha...zura lah slalu jdi mangsa dia ni..hehehehe...

PT(W)5....Hhheheheee...the important person in kewangan..selalu jadi mangsa keadaan...best sgt kenakan dia ni..mangsa buli kewangan..tp pandai plak melawan...sumer perkataan gilakk dia t'keluar...dia ni perogol bersiri kewangan..hahahhaha.....sumer gelaran dia SAPU abis..kat makan...bnyk ckp...suka YM....semua lah ada ngan dia..sebut jak apa yg kmu mau dia jd apa...semua dia ok jak tu..hahahahaha....itulah dia anak pak naim....mmg serba boleh lah...blue hippo....!!!!!! luv u so much.......sentiasa menceriakan keadaan...

well....tu lah perangai org lama kewangan yg sentiasa epy..w/pun keja bnyk..life must epy lah katakan,,,,mmg best lah....xboring keje ngan dorang ni...harap semua ni akan kekal slamanya....!!!!hidup org kewangan...hahahaa...tp apa yang penting?????kerjasama,,,,,,wondrpet,,,,wonderpet,,,,,,!!!!!!!

Tuesday, July 28, 2009

Hari 5S

Hari ni masuk hari yang ke 5 line system tidak ok..
Jadi kerja pun tidak banyak yang boleh di buat.
Jadi ni la masanya kami teruskan buat 5S..
Dari pagi sampai la ke petang. Siap jugalah
carta organisasi & carta zon. Berbaloi jugalah
kami bertungkus-lumus siapkan carta organisasi,
dah la tak jemu memandang, dah tu cun gempak lagi..hehehe.
Tapi ada la orang yang penat mengunting 2,3 kali..hehe
Terima kasih kepada warga unit kewangan yang banyak ber-
kerjasama untuk menyiapkan kerja-kerja 5S hari ini.

Yang lain sibuk buat 5S, si zura pula sibuk dengan auditnya.
Balik-balik kena cari , bukan dia saja yang naik-turun,
auditnya pun terpaksa turun-naik mencari dia, camana juga,
barang dokumen yang diminta nda sampai-sampai dengan dorang.

Monday, July 27, 2009

Monday Blues ...

Entah apalah kejadian hari ni.
Boring sangat ... Ntah apa punya hari, hari ni.
Nak buat kerja, sistem tiada.
Sistem down sejak petang jumaat lepas,
dah bagitau STM pada hari sabtu.
Ingatkan kalau tiada sistem, bolehlah layar internet ..
rupanya talian internet pun tiada ...
Sistem problem datang dari KL saja ..
Bukan setakat ofis ni jak problem, rupanya semua ofis
termasuk ofis swasta .. hotel .. apa lagi ahh.



Baucar yang berusia 7 hari masih banyak belum settle
Boss pulak terpaksa amik emergency leave
Nak bagi assistant dia, kena ajar apa mok semak ... pc pulak ada problem
alamak, lupa pulak .... TIADA SISTEM!!!
Alamat ... banyak kena batal nie esok



Tetiba pagi tadi, ada senarai of documents for us to prepare.
Rupanya ada audit datang
Manada prepare anything .. Kelam Kabut jugak jadinyaa
Nak tengok payment projek 2008?
ALAMAK ... mana daftar terima projek?
Sapa buat projek ni dulu?
Macam mana nak cari??












Sunday, July 26, 2009

5S - Part I

Pelancaran 5S di PPNS telah dibuat pada awal tahun ini

Adalah dimaklumkan bulan Oktober/November nie MPC akan wat audit 5S
Banyak nak kena dibuat, tapi tak tahu nak buat apa ... Masa makin suntuk ... :p

Oklah ... apa-apa pun jom kita tgk gambar yang sempat di amik before transformasi dibuat.

RUANG DEPAN & TEPI KAUNTER


RUANG KOSONG DINDING UNIT

WORK-STATION DI UNIT KEWANGAN



Apa yang mau dibuat? Dimana nak mula? Macam mana nak buat?

Takpe ... orang-orang kewangan pasti boleh buat.

Banyak mana keja yang datang ... walau macam mana gila ragam kewangan

Surely we can get thru this together.

Saturday, July 25, 2009

Staff Baru

Unit Kewangan baru sahaja menerima kehadiran 2 orang staff baru yang baru melapor diri pada 20 Julai 2009. Memang amat dinanti-nantikan oleh warga kerja di unit ini untuk menerima staff tambahan, memandangkan beban tugas di sini boleh dikira amat berat dari segi volume kerja dan ketelitian. Untuk rakan kewangan yang baru, kami di sini mengalu-alukan kehadiran anda dan ingin kami ucapkan : -




Kakitangan baru :-

1) Mohd Hanafi




2) Siti Nurul Jannah




~ Pantun Pengenalan ~

Akhbar Sudah, Buletin Sudah..
Walau cerita satu pun tiada..
Blog kewangan dijana sudah..
Madah dikongsi karya bersama.
Bukan senang nak senang..
Bukan susah nak susah..
Mun ada masa yang senang..
Selalu-selalu lah lawat kami di sini ahh.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...