Tuesday, September 11, 2012

Staff baru

Inilah dia krew kewangan sambilan. Razib.
Kiranya bakal krew tetap tapi belum ada kepastian
lagi hehehe. Setakat ni hanya menanggung kerja
selama 3 bulan dulu.


Bolehlah selepas ini terus menerus proses
bayaran projek. Chayok2!!!!!

Aidilfitri Versi Kewangan

--Ini kalilah--
Kali ni lah Seksyen Kewangan dapat menghasilkan suasana
ceria hari raya untuk pertama kalinya tahun 2012. Hasil kerja
selama dua hari berturut-turut. Penglibatan semua krew kewangan.
Tidak lupa juga beberapa rakan dari unit pengurusan yang membantu
untuk mendirikan teratak berkonsepkan hari raya.

Juga bertemakan hijau alam semulajadi

Penglibatan seksyen ini pada tahun sebelum ni dalam program
jabatan untuk menghiasi ruang pejabat berkonsepkan aidilfitri
tetap ada, tetapi untuk tahun 2012, inilah yang paling mantap,
ceria dan masing-masing berpuas hati walaupun tetap tidak menang.
Hahaha....
 Krew kewangan 2012
 Ketupat tu ba berwayar-wayar lagi. Tetap mood meriah

 Batang lemang tetap segar walaupun seminggu dibakar. Haha
Seksyen Teknikal

Ini pula adalah ruang pejabat Seksyen Teknikal.
Hiasan seksyen ini juga adalah saingan hebat pada Seksyen
Kewangan (Pengurusan), tetapi kedua-dua pun tewas
kepada seksyen lain. Hahaha...
Nda apalah kan, asalkan dapat memeriahkan
penyertaan dalam program jabatan.

Sunday, June 3, 2012

Tajuk yang sama la kan : Kursus

Kursus lagi. Kalau krew kewangan yang lain nda pa
lah jugakan. Ini Si Moja (aku la tu hehe) dan Azurah.
Orang yang sama juga pergi berkursus bulan lalu
di Sabak Bernam.Ni nama durang juga yang naik
lagi pi berkursus. Adoyaiii....

Apa boleh buat la kan. Memandangkan kursus tu
pun adalah anjuran HQ Putrajaya, so bahagian
admin boleh la pilih mana-mana pegawai yang
sesuai untuk menghadiri kursus tu. Memandangkan
aku dah ditawarkan sekali lagi, so ambik dan
pergi ja lah kan. Kursus pun belum lagi cukup
7 hari. Si Zura pula berjaya tawan hati pegawai
selepas drama pujuk-memujuk lepas dia dapat
tahu seorang lagi pegawai tidak dapat pergi
untuk menghadiri kursus ini.

Bertuah betul 2 orang krew kewangan terpilih
walaupun ramai lagi pegawai yang lain boleh saja
untuk mengikuti kursus ni.

Jadi kursus ini adalah anjuran daripada HQ, dan
kursus telah dijalankan di Akademi Audit Negara,
(AAN) Nilai.

So jom usha2 gambar....

 Ruang bilik si Moja di AAN

Bagi aku, ini adalah kali kedua menjejak kaki ke
AAN ni. Antara krew2 kewangan lain yang pernah
menghadiri kursus di sini iaitu Rahmah, Airin, dan
Erna (ex-kewangan) selain Azurah. Kali ini kursus
yang kami hadiri iaitu Microsoft Office 2007 lanjutan.
Kursus hanya pada nama, sedangkan pc yang kami
guna pada sesi tu lebih updated, MS Office 2010.
Alamak terlebih sudah ^^Memang sesuailah bagi
mereka yang pro denganbenda2 MS Office ini.
Bagi yang beginner hanya sesuai jika betul2 minat
untuk mempelajari selok-belok program ini. Bukan untuk
tujuan lain. Sapa yang bersetuju angkat tangan please.

En. Safwan (penceramah) sedang mengendalikan
MS Powerpoint 


Aku dengan Zura duduk paling belakang sekali.
Tapi bukan la terlalu jauh sangat, memandangkan
susun atur bilik latihan komputer adalah 3 rows dan
setiap row ada 10 buah komputer. Benda ni tidaklah
penting sangat untuk dikongsikan, tapi ada part yang
sengal tu...Siapa dapat teka?

Yang sengalnya, dah la dua-dua durang ni rabun jauh,
ada hati mahu duduk dibelakang. Naa sekali dua-dua
terkebil-kebil nda nampak. Nasib la si Zura bawa
speknya. Kawan yang sorang lagi tu mengharapkan
orang di sebelah (Zura) punya setiap ayat. Silap tulis
na abislah si Moja. Hahahaha!!!!

Yang bestnya kursus kali ini ialah dari urusetia, penceramah
dan peserta semuanya friendly terutama dari Negeri
Selangor dan HQ. Sesi kursus pun menarik.
Makan pun sodap. Bilik penginapan pun sejuk bagai...

Dah 4 hari berkampung di AAN, so apalagi ke
Bukit Bintang la sekali lagi hehe..!!!

Same hotel...Sky Hotel.
Same Destination...Bukit Bintang
Eating at the same place...Sushi king, Jendela Suasa &
Kopi Club.

Petang tu selepas makan-makan di Sushi King,
kami menuju berlainan tempat. Zurah ke Lot 10.
Aku pula ke Berjaya Times Square, kunun
mahu menaiki monorail untuk ke Sogo. Memandangkan
cuaca kurang baik, hanya sempat berlegar-legar sekitar
Times Square. Dekat jam 8 malam barulah bertolak
 ke Sogo dengan menaiki teksi.

Kejadian selepas membuang masa tanpa membeli
barang-barang di Sogo iaitu masa hendak menaiki
monorail untuk ke Bukit Bintang. Monorail tergendala.
Jam masa tu hampir pukul 10 malam. Cuaca masih
hujan renyai. Al-maklumlah kalau monorail dah
tergendala, masing2 orang ramai time tu mencari
teksi. Naik bas nda tahu. Jadi teksi la option
yang ada. Dekat 2km berjalan kaki ni mencari
teksi. Biar betik apa yang aku lalui ini. Yala
10.00pm tu kira malam masih muda kan.
Tapi aku kan orang kk. Bukannya kenal tempat2
nak escape kalau2 ada drama ka apa haha. Dekat
area Maju Junction Mall bukan havoc macam
Bukit Bintang yang ramai orang. Tapi
semuanya selamat lepas dapat teksi dan jumpa
lah akak zura di hotel. Dah tu...pi lah cari makan kan.


Jam 11.22pm Sup Daging tiba

Jam 11.33pm untuk dinner @ Jendela Suasa


Nda payah lah kan macam-macam gambar bagai...
Asyik gambar yang sama ja nanti kan. Cuma dinner kali
ini kami makan pada jam 11.33pm. Hah!! Biar betik!!
Betuiii la. Yang tak betuiii nya, orang lain makan yang
digoreng2 contoh nasi goreng kan. Yang kami atau
lebih sesuai kepada zura sebab dia yang orderkan,
menunya semua yang berat mata memandang, berat lagi
perut menanggung. Sup daging, sotong goreng, telur
dadar, sayur kailan dan aku hanya order ayam masak halia.


 Tu dia menu, plus minuman yang baru dibeli di Starbuck. Dah tu
masing2 lagi order minuman tambahan. Memang dasar membazir


Dinner time tu memang kenyang melampau la.
Sebab apa......????
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Sebab SEBELUM dinner tu baru ja dalam 15 minit menjamu
buah-buahan tempatan hahahaha...
Tu yang kenyang tebarus tu.


 Ni lah dia buah-bauhan yang dimaksudkan.
Kepingin mahu makan durian, Zura nda berkira
apalah sangat rm25++ untuk 1 biji buah durian.


Aku pula hanya menikmati mangga ja la yang mampu dibayar
untuk rm6 sebiji.

Bye Bye

Sudah lebih sebulan da berlalu, tapi baru sekarang
ada masa mahu update blog ini untuk kesekian kalinya.
Entry kali ini adalah entry khas yang ditujukan kepada
En.Awg Azli selaku pegawai kami di Unit Kewangan
yang telah bertukar ke jabatan lain.

Jadi, persiapan telah dibuat oleh krew2 kewangan
yang lain, memandangkan 2 orang peneraju utama,
chehhhh pada masa tu sedang berkursus, iaitu saya
dan Azurah. 

Jadi tempat yang dipilih adalah di Koki Bandung.
Pelik jua nama restoran ni kan. Koki membawa
maksud Kota Kinabalu. Jadi Koki Bandung adalah
gabungan nama dua bandar di Sabah dan Indon.
Restoran ini terletak di Alam Mesra.Terima kasih 
pada En.Awg yang telah memilih tempat ini.

Jom usha2 gambar....


 Ruang makan Koki Bandung


 Tu dia masing2 pesan makanan ikut pilihan sendiri

Kehadiran krew kewangan kecuali Cik Anizah
yang tengah mengikuti Sukan AG di Melaka sangat2
memeriahkan suasana. Tambahan pula majlis
perpisahan ini turut mengundang pegawai dari admin
iaitu Cik Sarah, Kak Dayang dan Kak Ranik,
memandangkan mereka juga adalah rakan sekerja
yang telah lama bersama-sama dengan En.Awg.


 Antara menu yang sempat diambil gambar
iaitu Ayam Penyet 
dan keli


 Babu Mama Rahmah sedang meletakkan lilin kek

Selain kek perpisahan En.Awg, rupanya mereka juga
turut menghadiahkan kek harijadi untuk mereka yang
menyambut pada bulan mac iaitu Diana dan pada
bulan April seramai 4 orang iaitu saya, Nafi, Anizah
dan Nurul. Terima kasih la pada mereka yang tidak
lupa untuk menyambut harijadi krew2 kewangan
yang lain. Walaupun sehingga entry ini ditulis,
duit collection untuk majlis ni belum lagi dibagi.
Hahaha!!! Azurah, pelase la jangan buat2 lupa


 Kek perpisahan


Kek Birthday

Kepada En.Awang yang telah bersama-sama kami
di Unit Kewangan yang lebih daripada 10 tahun,
terima kasih diucapkan. Segala pengalaman
terutamanya pada setiap hujung tahun dan AKB
tetap dikenang. Pengalaman bersama-sama
ke Korea Selatan juga tidak dilupakan.
Semoga cemerlang bertugas di tempat baru.

Friday, May 4, 2012

Jalan-Jalan lagi


Jalan-jalan lagi krew kewangan. Kali ini si Moja
dan Azura. Ke mana? Setakat berkursus sahaja pun.
Cuma kali ini kami berpeluang mengikuti kursus di
Institut Perakaunan Negara Sabak Bernam, Selangor.
Yeahhh!!!!

Kursus bermula pada 24-25 April 2012. Seperti
yang sedia maklum, IPN di sini menyediakan
segala kemudahan semasa berkursus. Ini termasuklah
penginapan yang mana sebuah bilik dapat menempatkan
dua orang peserta, makan dan minum 6 kali sehari,
fuhh!!! kenyang. Tempat riadah pula segala macam
gelanggang dan gym ada. Sesuailah bagi kursus yang agak
panjang. Nda lah keboringan sangat peserta kursus
kalau ke sana. Yang bestnya IPN menyediakan
banyak basikal untuk peserta yang ingin mengelilingi
pusat kursus di sini. Tapi si Zura setakat mengambil
kunci tapi naik nya tidak haha.

Macam inilah keadaan bilik penginapan

Terdapat dua blok bilik penginapan yang disediakan.
Bilik di sini memang kelihatan macam bilik di hotel-
hotel. Sebab apa, aircond dan kipas disediakan,
tv, cerek, toiletries macam shampoo dan sabun.
Yang bestnya ada peti ais. ^^

Gelanggang untuk riadah

Perjalanan pula dari Putrajaya ke IPN ini
mengambil masa 3 jam. Jauh kan. Jadi
aktiviti sepanjang perjalanan tidak lain
duduk dan tidur lah. Haha!!!

Gambar semasa kursus

Hampir 34 orang yang datang menghadiri Kursus Perakaunan
Bayaran. Rata-rata peserta adalah dari Perlis, Pahang
dan Putrajaya. Dan kebanyakan peserta bertugas
di universiti, politeknik dan hospital.

Pekan Sabak Bernam

Orang cakap...tarikan utama di Sabak Bernam
iaitu Mee Udang. Tak sah kalau ke sini kalau tidak
mencuba apa yang orang-orang cakap tu ^^.
Jarak gerai makan yang kami tuju tu dari IPN
mengambil masa 15 minit juga dengan menggunakan
kereta. Nasiblah juga si Moja terjumpa member
yang ada bawa kereta, jadi senanglah untuk bergerak.
Malangnya, nda sempat nak ambil gambar
mee udang yang sedap tu.

Sempat jugalah kami ronda-ronda di Pekan Sabak
Bernam. Agak jauh juga dari pekan ke IPN yang
mengambil masa 45 minit. Dan ada malam tu
kami sempat ronda-ronda sehingga jam 1 pagi.

Sky Hotel, Bukit Bintang

Lepas habis kursus, sekali lagi kami menaiki bas
IPN ke Putrajaya Sentral yang mana masa
perjalanan adalah 3 jam.

Keadaan bilik di Sky Hotel

Di KL, kami menginap di Sky Hotel yang
terletak di Bukit Bintang. Boleh dikatakan hotel ini
memang terbaik dari segi kemudahan, keselesaan,
lokasi dan harganya.

Jom layan gambar keadaan bilik di sini ^^






Yang tak bestnya pula, bilik hotel si Zura diupgradekan
dari standard twin ke deluxe room yang mana bilik
agak besar tetapi pada harga yang sama. Adoyaii...!!!

View dari bilik hotel

Sekitar belakang Bukit Bintang

Lokasi hotel memang terbaik. Hanya seminit berjalan
kaki ke Lowyat dan bangunan disebelah pula
adalah Sungai Wang dan BB Plaza. Belakang
Lowyat pula Berjaya Times Square. Bila dah
ke sini, pastikan duit pun kena bawa lebih lah
supaya aktiviti penat berjalan tu berbaloi-baloi.
Haha!!!!


Malam tu kami menjamu selera di Sushi King.
Moja first time makan benda-benda Sushi ini.
Tapi lepas ni bolehlah dimasukan list tempat
makan-makan nanti Hehe..

Harga makan untuk 2 orang RM70++

Esok paginya bersarapan di restoran berdekatan
dengan Lowyat.


Breakfast dulu. 

Nasik lemak untuk Moja. Zura tetap nasi putih,
ayam goreng.

Lepas breakfast, apa lagi masing-masing menghala
ke shopping mall. Moja ke Lowyat, Zura pula
ke Sungai Wang / BB Plaza.

Aktiviti window shopping tetap diteruskan selepas
check out hotel pada jam 1.00 pm. Tempat yang
dituju juga masih sama. Dan kami lunch di salah
sebuah restoran yang ada di Lowyat.



Lunch di kopi Club. Sandwich tuna, roti kawin dan nasi
goreng ayam.


Friday, March 23, 2012

Lunch Yang Melampau

'Apa kita makan tengahari nie kak?'
.. inilah yang ditanya oleh Nurul
Disebabkan malas mauk berjalan .... 
kami memutuskan untuk McDelivery saja

Payah juga memilih menu yang mauk dipesan
Siap bertanya ngan Zura sekali apa yang dia mau telan.
Sesudah menu selesai dipilih .. cubaan tuk menelefon McD dibuat

Entah apasal plak talian tak dapat tembus ... 
(agaknya McD nda membayar bil durang) 

Mau nya terpaksa juga berjalan ...
Nurul pun memujuk Zura untuk ke Drive-Thru

Setibanya di McD ..
Baris Drive-Thru sungguhlah panjang
terpaksalah Zura parking diluar 
dan kami berdua masuk ke dalam dan oder

Selesai oder .....
masuklah kereta.
Zura mencadangkan untuk makan depan laut ...
(supaya senang dia 'mengorok' atas meja dengan ditiup angin laut)

Mengenangkan takut banyak masa dihabiskan dijalanan,
almaklumlah hari jumaat
ndalah jadi kononnya
Baliklah konon ke pejabat .......

taaaapiiiiiiiiiii ..........

Ntah sewelnya si Zura membawa kereta
mau nya di bawa kami nie makan di kawasan DUN
tapi dia tersalah masuk simpang DBP plak

Masuk ke dalam simpang DUN ..
jalan cuma separuh jalan bab 
takut nda dibenarkan masuk kawasan DUN

Masa keluar simpang DUN
ternafsu plak zura tuk makan Lokan Panggang

Maka
diteruskan perjalanan ke Gerai Lokan Panggang

Setibanya sana ...
mau lah pulak lagi dia makan ketam rebus
tapi memandangkan harga yang kononnya mahal ..
ndalah jadi dia membeli
Makan jak konon dia Lokan

Sudah memilih gerai & juga lokan (2 tompok) .. 
duduklah kami siap membawa segala burger yang dibeli dari McD tadi

Sementara menunggu lokan masak
si Zura berubah pikiran
siap pujuk Nurul skali
tuk makan ketam juak

Pegila dia ke gerai sebelah & dibelinya ketam yang besar berharga RM30.00

Menu Lokan untuk makan tengahari bersama burger McD



Sementara menunggu ketam rebus halia nya masak ...
Kami membedallah dulu lokan

Sesi bedal lokan dulu sebelum ketam ...
Rasanya kami makan lokan tue dalam slow motion (kecuali si Zuralah)
Ketam nda sampai-sampai ...

Ce tengok jam si zura
mau nya dia marah ...
hampir sejam dia menunggu ketam batu nya tue masak

Sesi menunggu ketam
 Pada asalnya, si Zura mintak ketam separuh dihidang & separuh lagi dibungkus
Tapi sudah lewat yang teramat sangat, maka dia mintaklah semua ketam tue dibungkus.

Rasanya tuan punya gerai tiada kemahiran bungkus membungkus ..
diorang mengambil masa yang agak lama tuk membungkus ketam-ketam tue,
rasanya macam 10 minit untuk membungkus.
Dah begitu,
si Zura pun memesan segala macam satu persatu.
Ketam dah di bagi,
dia mintak bungkuskan lada/limau/garam.
(bungkus 3 benda nie pun amik masa lama)
Dah gitu pesan lagi menu utama ... NASI


tunggu lagi .....
dan tunggu lagi .....

Setibanya di opis ....
dihidangkanlah sang ketam-ketam ini untuk dimakan bersama

Inilah rupa ketam yang ditunggu sejam tuk masak
Makan Beramai-ramai


Thursday, March 22, 2012

OutStesen @Paitan


Perjalanan daripada Kuala Penyu ke Paitan
bermula pada jam 1.45pm 
(itupun setelah sedar bahawa En. Moja kita telahpun beredar dengan kereta jabatan lain)
Kami berehat sebentar di Restoran Dayang di Taman Pantai Lok Kawi untuk makan tengahari.
Selesai makan ... kami berhenti di beberapa tempat
(rumah Shamad / menjemput Pn Ainiliza dirumahnya / stesen minyak)
Disebabkan ketiadaan tempat tinggal yang selesa di Daerah Paitan
dan ketiadaan kekosongan hotel di Pitas (daerah yang paling dekat ngan Paitan)
maka terpaksalah kami menginap di Kota Marudu

Kami tiba di Hotel Season 2 dalam sekitar jam 6.35pm
Memasing mencheck-in kan diri ke bilik memasing.
Acara makan-makan telah dicadangkan di Marudu Inn
tapi saya tak join sebab terlalu penat dan ingin merehatkan diri.
Alternatif makan malam bagi saya adalah KFC yang letaknya berhampiran dengan hotel.
Difahamkan semua ahli group balik ke Hotel dalam jam 10.50pm .. so nasib baik jugalah saya tak join

Bilik Hotel Season 2
 Seawal jam 5.25am kesemua team telah bersiap sedia dan telahpun check-out dari bilik memasing.
Pada jam 5.50am, team terakhir bergerak dari hotel
Suasana cukup gelap ... alangkah bestnya kalau dapat sambung tido masa tue hehee

Tibanya kami di Daerah Paitan sekitar jam 7.15am
Singgahlah kami di salah satu daripada dua kedai makan yang terdapat
di kawasan Dewan Kovbambangan
untuk sarapan pagi sebelum memulakan majlis cabutan
Jarak antara kedai makan dan dewan tidaklah jauh sangat ...
mungkin dalam 100 - 200 meter

Setibanya di dewan tersebut
nampak akan kekurangannya, contohnya ketiadaan bekalan elektrik
Namun, persediaan yang telah dibuat oleh pihak Pejabat Daerah Kecil Paitan
cukup hebat.

'Tabik Hormat'
kat diorang

Sebuah Generator disediakan untuk membekalkan letrik sepanjang majlis berlangsung.

2 buah khemah disediakan diluar dewan yang kecil;
1 khemah untuk 3 Pejabat Daerah bagi proses mendaftar; dan
1 khemah lagi untuk PKK/PUKONSA/CIDB

Pentas yang telah dihias walaupun terdapat kerosakan terutamanya pada lantai

Sebuah mesin fotostat yang besar disediakan untuk kegunaan PPNS (sungguhpun tidak digunapakai)

Suasana diluar dewan semasa sesi pendaftaran dengan Pejabat-Pejabat Daerah
  Suasana majlis berjalan lancar namun terasa seperti kelam kabut sedikit.
Mungkin disebabkan majlis kali ini melibatkan 3 daerah sekaligus,
berbanding dengan majlis-majlis yang sebelum ini cuma 1 daerah sahaja.

Majlis kali ini, terdapat juga beberapa kontraktor yang bersungut
kerana tidak dapat mengikuti majlis cabutan
disebabkan tidak memenuhi syarat-syarat yang ditetapkan.
Ada diantaranya berusaha memujuk para pegawai dari pihak kami
dan pihak pejabat daerah untuk membenarkan mereka menyertai cabutan tersebut.
Malah ada yang sanggup merayu mendapatkan sokongan daripada YB.


Alhamdulillah ... majlis selesai dalam sekitar 2.10pm
Tiada kejadian yang tidak diingini terjadi sepanjang majlis berlangsung,
mungkin juga disebabkan cuaca hujan membantu menyejukkan suasana tersebut.

Selesai berkemas, kami semua telah dijemput untuk santapan tengaharidi Pejabat Daerah
Sesudah semuanya kenyang ... maka kami pun beredar balik.


Urusetia yang bertugas

Apakah akan ada lagi outstation @ kembara selepas ini?
Kita tunggu dan lihat ....

Tuesday, March 20, 2012

Outstation dah mula...

Nah!! Ni la dia updates dari krew kewangan yang pergi
kembara a.k.a outstation. Perjalanan kenalah bagi nama
kembara sebab bukannya dekat tempat-tempat yang
dituju. Beratus kilometer.Lagi pun kami berjumpa
dengan rakyat ya, bukannya melancong ^^.Tapi
bila masa ba pula krew kewangan ada outstation 
ni padahal kerja hakiki hanya buat baucar dan report
ja di opis. Tu la dia, kalau dah arahan dikeluarkan,
mahu tidak mahu kena la turut serta. Jadi krew
kewangan yang dipilih untuk berjumpa dengan
rakyat iaitu Lynn dan Moja. Chehh!! Macam la YB
mahu jumpa rakyat. Haha, tapi macam itu lah nampak
gayanya. Yala dah namanya outstation (Undian Projek
PIA/PIAS) jadi tugas utama adalah menjadi urusetia
bagi mengendalikan undian. Jadi, sudah tentulah dorang
ni berjumpa dengan penduduk a.k.a rakyat.

Untuk undian kali ini diadakan di Daerah Nabawan,
Kuala Penyu dan Paitan. Semua proses undian diadakan
di dewan masyarakat di daerah seperti yang disebutkan.
Tarikh perjalanan pula iaitu dari 7 -10 Mac 2012.
Sebelum ini juga, krew kewangan yang lain iaitu Azura
dan Anizah sempat mengikuti dan mengendalikan undian
di Daerah Sook.

Inilah route sepanjang 4 hari perjalanan. Klik lah gambar
untuk lebih jelas.

Perjalanan bermula dari pejabat dan kira-kira bertolak
pada jam 4.30 petang menuju ke Bandar Keningau
dengan menggunakan laluan Kimanis-Keningau.

Selain Moja dan Lynn, staf lain yang bersama-sama dalam
 perjalanan ini iaitu, Suffian,Samariah dan Shamad.
Jarak perjalanan tidak pastilah pula. Tapi mengambil masa
 lebih kurang 2 jam setengah. Lebih kurang jam 7 malam
kami tiba di Bandar Keningau, dan bermalam di Hotel Juta. 

Hotel Juta Keningau

Lebih kurang jam 7.30 malam, masing-masing dah
mula kelaparan selepas perjalanan petang tadi.
Makan malam adalah di KRK. Tempat bukanlah
pilihan kami, tetapi ada kenalan yang sudi belanja
makan malam di sana. Alang-alang dah ada orang
nak belanja, jadi kami ini ikut sajalah.


Mmm...walaupun menu kureng sikit, tapi tetap berselera

Antara menu yang diorder Sup ketam, ayam masak kicap,
udang goreng tepung, daging masak halia dan sayur
masak belacan. Minum pula jus epal hijau...wahhh!!!
Sedapkan!!!!

Hari berikutnya (Khamis) adalah hari undian di Pekan
Nabawan. Selepas bersarapan di Restoran Rahmat,
Keningau, kami bertolak ke pekan tersebut.
Tu..sorang jaga slide, sorang lagi bagi penerangan

Setibanya di lokasi iaitu dewan masyarakat di Pekan
Nabawan, rupa-rupanya dewan awal-awal lagi dah
penuh dengan kehadiran ~ oh ok, sekarang ini bukan
lagi kita panggil rakyat atau penduduk tempatan,
lebih senang dipanggil kontraktor ^^.


Beginilah kejadian di dewan masyarakat

Malangnya, bila kami tiba di dewan tersebut, ketiadaan
elektrik menyebabkan proses undian sedikit lewat dari
yang dijadualkan. Gangguan elektrik dikatakan berlaku
sejak tengah malam. Alhamdulillah bekalan elektrik
dapat dipulihkan sekitar jam 10.30 pagi.


Sesi undian

Kehadiran YB Tan Sri Joseph Kurup, Timbalan Menteri
Sumber Asli Dan Alam Sekitar yang juga Ahli Parlimen
Pensiangan turut hadir dalam sesi undian di Nabawan.

Selesai sesi undian pada jam 1 tengahari, kami menjamu
selera yang disediakan oleh Pejabat Daerah Nabawan.
Setelah semuanya selesai di daerah ini, kami mula
bertolak ke Daerah Kuala Penyu pula.

Perjalanan dari Nabawan ke Kuala Penyu mengambil
masa lebih 2 jam dengan menggunakan laluan yang sama
Kimanis-Keningau dengan melalui Pekan Kecil Sook.

Alhamdulillah semuanya selamat tiba sekitar jam 5 petang.
Lokasi penginapan adalah di Binsulok Beach Resort.
Binsulok Beach Resort

Tarikan utama untuk ke resort yang terletak jauh
di pedalaman adalah keadaan pantainya yang
cantik. Jarak perjalanan dari Kota Kinabalu
dianggarkan 90km yang juga akan mengambil masa
hampir 2 jam perjalanan.

Cuma tidak banyak aktiviti yang dapat dilakukan
di resort ini memandangkan kekurangan kemudahan
melainkan tujuan anda adalah semata-mata untuk
berehat dan menikmati suasana pantai.

Aktiviti kami?
Bukan lagi mengimbau kenangan zaman kanak--kanan,
tapi memang itulah game yang dibuat. Haha!!!


Binsulok Beach Resort


It's BBQ time

Sudahlah kemudahan yang ada disini memang kurang,
udahnya, mahu mencari makan pun susah juga. Jadi
team ini pun bercadanglah buat BBQ. Jarang-jarang
sekali dengar staff pergi outstation sambil-sambil
buat parti BBQ. Inilah salah satunya ^^.

Dua orang masterchef sibuk menyediakan menu

Malam tu, hanya team kami saja yang menginap
di resort ini. Suasana resort memang gelap tetapi
diterangi dengan cahaya bulan dan suara
hiruk-pikuk kokok kami. Hehe!!!

Chicken wings dan sosej. Itulah bajet yang ada untuk
dinner. Memang sedap. Memang pandai orang yang
memerap wings tu. Cukup rasa. Cukup masak.
Alhamdulillah semuanya kenyang.
Tu!! Meriah sungguh parti

Esoknya, seawal jam 7 pagi kami mula bergerak ke
Kuala Penyu. Jarak dari penginapan ke sana iaitu
setengah jam perjalanan. Memandangkan jambatan
yang menghubungkan Binsulok dan Kuala Penyu
baru sahaja siap dan dibuka beberapa hari lalu,
ia telah mengurangkan masa perjalanan diantara
dua daerah yang mana sebelum ini pengangkutan
feri digunakan dan ia mengambil masa hampir 15 minit
dengan jarak kurang 500 meter. Itu pun belum lagi
mengambil kira kos kerugian masa semasa menunggu
untuk menaiki feri.


Sesi undian

ADUN Kuala Penyu iaitu YB Teo Mau Sing juga
hadir bagi merasmikan proses undian di daerah ini.


Sesi undian

Alhamdulillah proses undian di daerah ini semuanya
berjalan dengan lancar dan yang pastinya kontraktor
yang berjaya juga berpuas hati.
Suasana undian di dewan yang tenang

Setelah selesai sesi undian pada sebelah tengahari,
sekali lagi bermulalah kembara staff PPNS untuk
meredah ke bahagian utara Sabah iaitu Daerah Paitan.
Dianggarkan jarak perjalanan sekitar 360km.

Untungnya, si Moja tidak dapat mengikuti
perjalanan seterusnya disebabkan hal yang
tidak dapat dielakkan. Hanya seorang saja
wakil krew kewangan yang dapat meneruskan
perjalanan untuk sesi undian seterusnya.

.
.
.
Bersambung

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...