Thursday, July 29, 2010

Dah mula dah Scrabble

Cuaca pagi hari ini baik. Dan mood krew kewangan
pun juga baik. Tapi ada la skit2 boring. Jadi semasa
rehat tengahari, untuk kami menghilangkan boring
di ofis ini, kami mainlah scrabble. Hehehehe..!!!!!
Adalah la setahun da kami tak buka2 scrabble ni.


Lyn, Rahmah, Diana dan Moja yang main. Nurul
pula jadi tukang kira2 point kami. Hehe.!!!



Memang happening la main scrabble ni.
Mana lagi nak perah otak.
Mana lagi nak mencari petak buat ayat.
Mana lagi nak rebut2.
Mana lagi buat ayat2 yang tak masuk akal.


Main punya main...akhirnya Lyn juga yang
menang. Ni keputusan untuk game hari ini

Lynn 159
Rahmah 156
Moja 118
Diana 116

Audit 5S Zon Orkid

Pada 28hb Julai yang lepas .. Audit MPC untuk mendapatkan persijilan 5S telah dilakukan. TAHNIAH pada ketua zon orkid serta orang kuatnya mozaid yang telah bertungkus lumus menyempurnakan 5S di unit kewangan. Akhirnya dapat juga pengesyoran pensijilan 5S. Sekarang pertempuran lain pula yang perlu dilaksanakan, iaitu S yang ke lima iaitu ... SENTIASA AMAL
Apa-apapun ... di sini ditunjukkan kekreativitian krew kew
terutama Rahmah & Mozaid ...

Keadaan di dalam unit kewangan / zon orkid ...


Ini pula sesi pengauditan yang dibuat oleh wakil daripada MPC ...

Gambar setelah keputusan hasil pengauditan diadakan ...

TAHNIAH SEKALI LAGI PADA SEMUA WARGA PPPNS!!!

Tuesday, July 27, 2010

Tahniah kepada ex-staff atas kelahiran bayi

Alhamdulillah. Semasa balik dari ofis tadi, saya terima sms dari seorang ex-staff ofis ini dan ex-staff sambilan unit kewangan (saja ja ni sebab dia la staff yang paling banyak membantu unit kewangan dan disetujui oleh krew dan KPP(W) sebelum ni) iaitu Muhammad (Ex-unit Teknikal) yang mana telah menyambut kelahiran anaknya (hero) yang kedua tepat jam 5.30pm tadi.


Syukur.

Tahniah.

Makan-makan di rumah Diana

Ketika krew kewangan masih berada di majlis bacaan Yaasin dan tazkirah pada pagi tadi, saya dan Lynn mendapat panggilan dari Diana. Dia menjemput kami ke rumahnya untuk makan tengah hari, sekaligus sambutan makan2 sebelum berpuasa (ada komen ka part ni selepas
dengar tazkirah). Tapi yang lebih sedap lagi didengar iaitu jemputan untuk mengeratkan silaturahim kewangan dan keluarganya.

Dapatlah berjumpa dengan anaknya iaitu si Iman. Kiut ba. Iman ni suka pusing keliling di ruang tamu. Berdiri di tepi meja. Dan sepanjang di rumahnya, sikit pun Iman tidak nangis.

Terima kasih ya Diana & Wan atas jemputan tu. Jangan lupa panggil lagi ya. Cheese Cake pun nda apa. Kesian Rahmah, puasa pula di hari ini. Nda la dapat menikmati makanan bersama-sama kami walaupun dia sendiri ikut serta jemputan tu.

Sambutan Nisfu Sya'aban

Tanggal 15 Sya'aban iaitu bersamaan dengan 27 Julai 2010, pejabat (kelab) ini telah menganjurkan bacaan tahlil dan tazkirah kepada warga kerja PPPN Sabah.

Antara intipati tazkirah yang telah dikongsi iaitu:-

1. Di dalam sejarah 15 Sya'aban yang juga jatuh hari selasa bersamaan dengan tarikh dan hari yang sama pada hari ini, suasana petang ketika waktu asar telah merubah kedudukan kiblat yang mana sebelum ini selama 17 bulan, kiblat umat islam ketika itu berada di Al-Aqsa, Palestin. Dan pada waktu petang asar hari tersebut, doa Nabi Muhammad telah dimakbulkan
yang mana kiblat umat islam berkedudukan sepertimana yang berada pada masa kini.
2. Bulan persiapan untuk menyambut Ramadhan
3. Bulan Sya'aban merupakan bulan yang dikasihi oleh Rasulullah s.a.w.
4. Sya'aban merupakan bulan meghapuskan dosa, manakala Ramadhan ialah bulan penyucian dosa.

5. Keagungan Nisfu Sya'aban seperti juga malam Lailatul Qadar. Pada malam Nisfu Sya'aban, malaikat Jibril telah datang kepada Nabi Muhammad s.a.w dan berkata : "Angkatlah kepalamu ke langit, itulah malam yang Allah membuka pintu rahmatnya dan mengampunkan sekalian makhluknya.
6. Dianjurkan untuk memperbanyakkan ibadah sunat.
7. Bulan (Sya'aban) yang mana Rasulullah s.a.w memperbanyakkan puasa melebihi bulan-bulan
yang lain selepas Bulan Ramadhan. Tetapi kini, Sya'aban dikenali sebagai bulan memperbanyakkan makan kerana kenduri2 yang diadakan, malah makan makanan melebihi kadar biasa untuk menghadapi puasa yang panjang.

Terdapat 1 cerita yang diselitkan dalam tazkirah pagi tadi dimana makhluk Allah s.w.t. iaitu seekor ayam yang sedang mengeram telurnya yang siang malam sentiasa berada di kedudukannya (mengeram). Tidak makan. Tidak minum. Malah tidak berganjak selagi telur yang dihasilkan masih belum menetas. Jika diberi makan sekalipun, pasti kita akan dipatuknya. Bukan untuk tempoh seminggu. Bukan pula tempoh 2 minggu. Tetapi untuk 3 minggu. Bayangkanlah pula kita manusia ciptaan Allah s.w.t yang hanya diwajibkan berpuasa untuk sebulan penuh itu pun bagi tempoh sehari puasa bermulanya terbit fajar, sehinggalah terbenamnya matahari. Malulah kita sebagai manusia kepada makhluk ciptaan Allah s.w.t itu jika puasa yang diwajibkan tidak dapat kita laksanakan. Malu dan takutlah juga kita kepada Allah s.w.t.

Friday, July 23, 2010

KEBAIKAN DAN KEBURUKAN MINUMAN COCA-COLA!!

Di dalam kebanyakan negeri di US, kereta peronda lebuhraya akan dimuatkan 2 gallon Coke untuk menghilangkan kesan darah di jalanraya apabila berlaku kemalangan. Cam pasukan SMART dan bomba kita tu, Harzadous Team. Cuba tanya Plus Ronda atau Polis Lebuhraya, adakah mereka guna? Kita yang berada di rumah harap dapat mencuba kajian ini :

1. Masukkan tulang dalam satu mangkuk yang diisi Coke, ia akan hancur atau hilang sama sekali dalam masa 2 hari. Elok untuk yang berniaga sup tulang!

2. Untuk mencuci tandas : Masukkan setin air Coke dalam tandas dan biarkan selama 1 jam dan kemudian 'flush'. Kesan kotoran/hampas akan hilang dari tindakan 'citric asid' yang berada dalam Coke. Satu bahan gantian untuk mencuci kalau sabun dah habis! Rasa-rasa buat sabun badan boleh tak?

3. Untuk menghilangkan kesan karat dari bumper kereta jenis chrome : Lap bumper dengan aluminium foil yang dicelup dengan Coke. Kesannya karat hilang!

4. Untuk menghilangkan kesan 'corrosion' atau hakisan pada skru/nat bateri kereta : Tuang saja setin Coke pasti kesan hakisan hilang serta merta.

5. Untuk melonggarkan skru yang berkarat dan ketat : Sekali lagi tuang setin Coke, skru tersebut pasti longgar dan boleh dibuka.


6. Untuk menghilangkan kesan minyak/lekit dari pakaian : Tambahkan setin Coke dalam mesin basuh bersama sabun pencuci dan basuh macam biasa. Kesan minyak tu pasti hilang. Kemudian bolehlah minum air basuhan tadi berperisa coke.

7. Cermin kereta anda berdebu/kotor/ melekit ? Celup tuala dengan Coke dan lap.Pasti bersih. Tak payah guna tin sembur cuci cermin cam jual di Yawata tu kerana ianya amat mahal!

8. Bahan aktif Coke adalah phosphoric asid. Ia mempunyai pH 2.8. Ia boleh meleburkan sebatang paku dalam masa 4 hari. Kilang Perwaja/besi mesti suka ni!

Asid tersebut juga menghakis kekuatan tulang belakang dan tulang lain dalam badan yang merupakan punca utama kearah penyakit osteoporosis.

Sila lihat lori yang membawa air sirap Coke dalam lori tangki,[ bukan lori yang bawa Coke siap dalam botol/tin] pasti dilengkapi dengan tanda amaran "Bahan Kimia Bahaya" atau"Bahan Penghakis : bahaya". Lori tangki itu juga diselaputi bahan penghakis hakisan untuk mengelak lori tu dihakis. . Tolong jangan letak/parking kereta berhampiran lori tangki yang ada tanda amaran tu, silap-silap tengah bawak kereta, putus 2 sebab hakisan/karat.

9. Para pengedar minuman Coke telah menggunakannya untuk mencuci bahagian enjin lori/trak mereka sejak 20 tahun. Wahh...mesti buat overhaul ni!

10. Kandungan gulanya 18 sudu cawan teh satu tin Coke. Cuba try bancuh kopi/teh dengan 18 sudu gula tu kat rumah dan minum mesti termuntah tapi tambahkan citric asid, mesti muka tersenyum. Tambah pula dengan ais!. Wahh! Rasa cam minum Coke berperisa kopi. Asid tersebut akan bertindak terhadap lidah untuk memberi signal kepada otak bahawa air yang diminum tidak berapa manis. Lidah ngan otakpun kena tipu. Semua minuman ringan menggunakan asid yang sama. Tak kiralah Pepsi. 7-up, Drinho, Yeos, Milo, F&N dll. Sama jer! Anak bapak dan Keluarga 69.

Coke membawa maksud dadah Cocaine. Asal minuman Coke adalah dicipta untuk menghilangkan rasa letih dan mengkhayalkan untuk para pekerja buruh. Cam candu masuk China dulu. Antara isi kandungannya adalah ekstrak dari daun coca [cocaine] dan kacang Cola. Tu yang mai perkataan CocaCola tu.

Cuba rendamkan gigi [gigi yang patah ker tapi kalau nak rendam gigi dalam mulut tu pun boleh gak] dalam satu mangkuk Coke, pasti gigi tu hilang/lebur dalamasa 24-49 jam. Yang mana sakit gigi, try cara ni, kot-kot gigi tu bleh hilang!

Kalau anda tak suka minum kopi tapi suka sangat minum Coke, sama jer! Anda minum Caffein, bahan yang sama dalam 2 minuman tersebut.



DiIndia, negeri Andhra Pradesh dan Chattisgarh secara spesifiknya, para peladangnya menggunakan Coke sebagai semburan untuk membunuh serangga perosak dalam ladang kapas dan cili mereka. Jadi racun seranggalah pulak. Saper ada tanam pokok cili kat rumah tu, semburlah Coke untuk bunuh serangga.

rakyat amerika pon ban minuman ni sejak dulu lagi.... but us? our money keep them alive and rich, up until now.... and some of the profits are given to the Israeli for war in Palestine... drinking it, was like killing yourself softly, and killing the Palestinian brutally.. Nauzubillah~

Monday, July 5, 2010

5s

Beginilah transformasi Unit Kewangan
dalam melaksanakan aktiviti 5s.











Dan untuk pra audit pada hari ini, respon
dari MPC untuk unit ini tidaklah mengecewakan
sangat. Hanya perlu penambahbaikan dari
segi kekemasan wayar komputer tempat
penyimpanan alat tulis di dalam laci dan
memperbanyakkan lagi gambar sebelum dan
selepas.
Tiada komen pasal tidak jelas, tulisan kecik,
berlainan warna. Dan yang paling teruk
macam pejabat baru...!!!!
Overall...krew kewangan berpuas hati
respon dari pra audit pada hari ini.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...