Tuesday, December 28, 2010

Widget Hilangg..!!!

Cantikkan background blog kewangan kali ini..
Memang lah...baru diupdate.
Habuk2 pun terus hilang,
sekali dengan widget2 pun hilang...
Hihihihi..!!!!! Tapi lynn chat box pun hilang
juga ka...!!!!

Airin

Kepada Airin yang mana cuti rehatnya
dilanjutkan sehingga pertengahan Januari
tahun hadapan, semoga kuatkan semangat.
Rakan krew kewangan sentiasa menanti
kehadiran kau ya...!!! lagi pun projek pia / pias
tahun 2011 sedang menanti....HeHeHe...!!!!

Closing Akaun 2010

Seperti tahun-tahun sebelum ini, unit kewangan
sememangnya terkenal dengan kesibukannya.
Mana tidaknya, OT sampai ke anak2 tengah malam.
Esok pagi jam 7am, dah terpacak di ofis.
Baucar bayaran pula bertimbun-timbun.
Kalau boleh dimakan, kenyang juga.
Cuma tahun ini, suasana memang jauh berbeza.
Penutupan akaun kali ini boleh dianggap luar biasa,
walaupun situasi ini sudah dijangka. Memandangkan
tuntutan projek tahun ini tidak banyak seperti
tahun 2007 & 2009, keadaan betul2 lenggang
menjadikan krew kewangan pun berlinggang-
linggang sepanjang disember tahun ini.
Hujung tahun lalu, boleh dikatakan setiap malam
krew kewangan ot. Tapi tahun ini, boleh dihitung
berapa kerat ja krew ini punch card lebih dari jam 6pm.
Hahaha...!!!!

Apa pun memang tahun ini krew kewangan
banyak berehat sepanjang hujung tahun, sehinggakan
ada yang dapat bercuti. Tapi bukan bermakna berehat
tu tidak buat kerja. Kerja memang ada, tetapi adalah
la setakat jelir-jelir lidah biawak.
Jadi yang belum bercuti,
jom kita merancang cuti...!!!!!!

Sunday, November 21, 2010

Suka-sukanya

Kereta sapa la parking macam tu...
bagus pi tengah2 terus....
Apa komen kau zura...!!!!!

Friday, November 12, 2010

Signal di Hutan???


Memandangkan krew kew sekarang dalam keadaan sot-sot.
Video yang ditayangkan hanyalah sebagai hiburan semata-mata ...

Wednesday, October 6, 2010

Sambtan Hari Raya Lagi ....

Maaf dipinta atas kelewatan meng'update' post kali ini.
Bukan disengajakan tetapi kesibukan yang teramat-amat ... hehehe

Okey ... seperti post yang sebelum ini, telah diceritakan mengenai
sambutan aidilfitri ofis yang diadakan pada 28hb September.
Pada keesokannya pulak, sambutan aidilfitri sekali lagi dibuat,
tetapi kali ini sambutan hari raya SUP yang mana PPPNS telah
ikut serta menyambutnya.
Gerai PPPNS menyediakan Nasi Kuning serta Asam Laksa,
(minta maaflah disebabkan gambar gerai PPPNS tidak di'upload'kan)

Antara crew kew yang menyebukkan diri untuk mendapatkan juadah yang
disediakan adalah Diana, Nurul dan Lynn ... dan ditemani oleh Marlina
Best jugalah sambutan dibuat seperti ini sebab dapat bertemu dengan
teman-teman lama dari jabatan lain.



Sempat berposing didepan gerai MAMPU serta
gerai Politeknik yang mana disediakan cupcake comel.
Ramai yang berhajat untuk mendapatkan cupcake tersebut
tetapi ramai yang kecewa disebabkan TYT lewat menjenguk gerai mereka.

Marlina ikut serta menyerbu gerai Lembaga Kemajuan Ikan M'sia
gara-gara untuk mendapatkan beg percuma ... hehehe
Sayangnya bila dia tiba dikaunter gerai ...
bekalan beg telah habis .. hehehehe

Selepas berjaya mengumpul makanan yang dihidangkan ...
kami berlima (termasuk Mozaid) telah pergi berhari raya
di rumah Airin.

Terubat juga rindu pabila berjumpa dengan Airin semula.
Rasa sedih sebab melihat keadaannya yang dah susut.
Namun rasa sedih tidak ditunjukkan pada beliau,
makanan hari raya yang telah berjaya dikumpul
dikongsi bersama ... bukan setakat Airin,
tetapi juga dengan ibu beliau.
Gembira juga melihat dua beranak ini apabila
dibawa makanan seperti pulut & rendang.




Puas beraya di rumah Airin ... kami pun bergerak balik.
Pada Airin ... Moga ko cepat sembuh supaya ko dapat datang kerja
seperti dulu, crew-crew kew yang lain rindu bangat ngan ko.

Saturday, October 2, 2010

Sambutan Hari Raya PPPNS 2010

Sambutan majlis Hari Raya Aidilfitri PPPN Sabah
telah diadakan pada hari selasa 28 September 2010.
Untuk sambutan kali ini Unit Kewangan bergabung
bersama-sama dengan Unit Pengurusan. Ini termasuklah
dari segi persiapan gerai, hiasan, barang makanan,
bakar membakar dan lain-lain lagi yang memerlukan
kerjasama di antara 2 unit.

Gelagat-gelagat yang sempat dirakam semasa
kerja-kerja menghias gerai oleh semua seksyen

Menu juadah yang diberikan secara cabut undi kepada team ini ialah masakan
yang dipanggang. Setelah perbincangan dibuat, team ini
mengambil keputusan untuk memilih menu di antaranya
sayap ayam, udang, sotong & sosej bakar.

Beginilah aktiviti bergambar team ini semasa
memanggang makanan tersebut.


Sayap ayam disediakan oleh Azura. Manakala menu
makanan yang lain iaitu sotong, udang & sosej
dipanggang pada pagi sebelum acara sambutan
bermula. Bermacam-macam karenah team ini
semasa memanggang. Seawal jam 6.20am,
Mozaid & Hanafi bersama-sama untuk
menghidupkan api. Tetapi lebih 30 minit,
arangnya memang terbakar, tapi tiada bara.
Hahahaha...



Kebetulan pula En.Yahya datang awal dengan baju
melayunya yang serba kuning emas, datang lah juga untuk
menolong menghidupkan api. PoT Pet pOt pET
Bla Bla Bla....tapi api nda juga marak2, walaupun
sudah dicurahkan minyak gas, getah, tiub, ranting &
kertas. Memang la arang tu susah mau dibakar
sebab bukan jenis arang dari bakau. Arang yang dibeli
tu mungkin jenis dari habuk yang telah dimampatkan.
Ntahlah....


Jadi Mozaid, Abg Adul & Kak Dayang yang datang awal
tupun pergilah ke kedai untuk mencari arang lagi.
Sementara menanti mereka balik, Hanafi menghubungi
Lynn dan memberitahu bahawa api belum lagi berjaya
dinyalakan dan makanan yang hendak dibakar belum
diturunkan. Kebetulan pula masa tu Lynn baru saja
sampai di ofis. Maka turunlah Lynn bersama Diana
dengan makanan yang hendak dibakar.
Mulanya Lynn mengarahkan Hanafi apa yang perlu dibuat
dari jarak jauh sebab takut bajunya berbau akibat asap, tapi
akhirnya dia sendiri mengambil alih kerja Hanafi.
Percubaan Lynn untuk menyalakan api tidak sia-sia,
ntah macam mana dia buat. Yang penting arang
berjaya dihidupkan. Masa arang sudah marak, bekalan
arang baru pun sampai, maka sesi bakar membakar ...
panggang-memanggang pun bermula yang diketuai oleh Diana.


Begini lah seperti gambar di atas tu kerja-kerja
memanggang dibuat. Dengan gaya baju kurung yang
sudah dipakai awal, terpaksalah juga yang lain membantu.

Terima kasih lah juga kepada Roselia yang memberikan
sumbangan 1 kotak air mineral.



Ini pula suasana di pantry dan gerai team ini yang
sedang sibuk menyediakan sate dan makanan yang
telah dipanggang.



Ini pula babak azura yang kelaparan.
Adussss....!!!!


Suasana sambutan di ruang legar bilik gerakan & pantry


Suasana pentas majlis & ruang gerai setiap unit


Suasana di ruang legar bilik gerakan sebelum
program bermula


Inilah gerai unit Pengurusan & Kewangan


Kakitangan kewangan yang sedang bergambar di gerai sendiri



Acara karoke juga turut memeriahkan suasana majlis
sambutan. Yang pastinya lagu raya yang menjadi pilihan
walaupun ada juga yang menyumbangkan lagu pop, rock &
dangdut. Cuma terdapat pemilihan 1,2 lagu yang dinyanyikan
sedikit sebanyak mencacatkan majlis hari raya ini.
Lagu memang tidak kena, tidak sesuai dengan konsep
sambutan hari raya, walaupun mendapat sambutan
sebilangan warga staf yang lain.



Ini pula warga kewangan yang menyanyikan lagu
Selamat Hari Raya. Tidak kelihatan
bersama-sama iaitu si Mozaid yang sibuk melayan
kuiri dari kontraktor.


Ini pula aksi-aksi dari unit pentadbiran, kemiskinan,
teknikal & khas yang masing-masing menyumbangkan
lagu-lagu hari raya.




Gambar atas: Posing yang masing2 dah kenyang



Ala2 Imam Muda. Kunun la....



Krew kewangan yang memperagakan blazer baru.
Masih ada bau2 kedai lagi. Bau asap pun ada juga.
Hahaha...!!!!!

Persembahan goyang inul oleh bintang popular PPPNS
Suraini & Azura

Persembahan 'Yang' yang sedikit mencuit hati
oleh pasangan Rahmah & Mahdir

Wednesday, September 22, 2010

Happy Belated Birthday Lynn - Zura




Ada lagi krew kewangan yang menyambut harijadi
pada bulan ni iaitu Lynn & Zura. Yang meriahnya
mereka meraikannya dalam suasana Hari Raya.
Meriah Betul..!!!!!



Lynn menyambut harijadi pada 3 Syawal. Manakala
Zura pula menyambut pada 12 Syawal.



Selamat Hari Jadi dari Unit Kewangan 2010

Sama-sama berdoa agar dimurahkan rezeki,
sihat yang berkekalan dan kebahagiaan
dunia & akhirat.


Wednesday, September 8, 2010

Salam Aidilfitri

Sempena Menyambut 1 Syawal pada 10 September ini, krew kew ingin mengucapkan
Selamat Hari Raya Aidilfitri.
Kami memohon maaf atas ...
kekasaran kata
tersilap bicara
termarah yang tidak sepatutnya
bertanya soklan bodoh
kesasulan yang tidak tersengaja
memukul terajang
terjerit .. terlolong
meminjam / mengambil harta benda
moody tidak bertempat
mengumpat bila-bila
mengusik yang sengaja
dan macam-macam lagi lah ...

Sekali lagi diucapkan ...
SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI
MAAF ZAHIR & BATIN

Tuesday, August 31, 2010

Salam Kemerdekaan

Salam Kemerdekaan pada semua ...
Sempena sambutan 31 Ogos tahun ini, PPPNS turut terlibat dalam acara perarakan walaupun dalam bulan Ramadhan.
3 krew kew terlibat dalam perarakan tersebut antaranya; Azura, Lynn & Diana.

Pada 29 Ogos telah diadakan full rehearsal yang diadakan di Dewan Stadium Likas.
Ini adalah antara gambar-gambar yang sempat dirakam sepanjang rehearsal diadakan.


Seawal 6:15am, semua peserta PPPNS dikehendaki berkumpul. Tapi dengar kata, ada yang tiba di kawasan Dewan lebih awal; iaitu pada jam 5:30am ... kononnya nak dapatkan parking yang lebih dekat dengan dewan & nak elakkan ketiadaan parking.
Ada juak kejadian orang tue ... tudung terbakar masa meng'iron'. hehehe betul ka tu??

Apa-apapun kejadian, memasing tetap bersemangat tiba awal di dewan, sempat juak berposing ngan Tuan Haji Matusin sebelum berkumpul di dalam dewan.


Ini adalah sebahagian acara yang berlangsung diluar dewan ..


Sementara acara diluar berlangsung, para peserta perarakan berkumpul didalam dewan sabar dengan ragam memasing. Panasnya pabila didalam tak terkira ... malah ada yang hampir duduk dilantai sebab tak tertahan berdiri terlalu lama.Orang yang sama juak hampir berbalah dengan peserta dari kontinjen lain gara-gara nak rebut hala tuju kipas ... hehehe ... Nasib baik sajalah orang tue berpuasa masa tue, kalau tidak memang kecoh juaklah keadaan masa tue.


Bermulanya perarakan ...


Sesi berposing setelah selesai perarakan ...

Sunday, August 29, 2010

Happy Birthday Rahmah


Pada hari Jumaat, krew kewangan sekali lagi meraikan
sambutan harijadi yang mana kali ini kami menyambut
b'day Rahmah.



Kali ini kami buat sedikit kelainan yang mana kami tetap
meraikan harijadi walaupun di Bulan Ramadhan.
Apa yang lainnya? 1st time kami meraikan di hotel.
Selalu kami meraikan di ofis, paling tidak pun
di Restoran Nelayan baru-baru ni.



Lokasi hotel yang dipilih iaitu Imperial Hotel,
Warisan Square. Antara yang hadir untuk berbuka
puasa dan sekaligus meraikan b'day ni iaitu
Rahmah, Mahdir, Nurul, Moja, Zura & Lynn.


Menu memang pelbagai. Cuma lauk pauk sahaja
yang kurang meriah banyaknya. Tetapi itu tidak
menjadi masalah, yalah kan tengah puasa, jadi
makan pun tidak dapat sumbat banyak2
sekaligus. Mana lagi mau makan kek yang dibeli
dari Secret Recipe.



Selepas saja abis makan hampir kesemua menu yang ada
di hotel, barulah kami buka kek b'day tu. Mulanya b'day girl
ni tidak mau dipasang candle tu, malu kunu orang lain
tengok. Tapi tau2 la kalau si zura, dipaksanya juga
letak candle. Moja & Lynn pula tukang batu api paksa
letak candle tu. Bukan 1 tapi mau diletakkan semua.
Cumanya b'day girl setuju letak 3 batang lilin saja.



Letak candle pun da malu, apa lagi dinyanyikan.
Mendengar la pengunjung2 yang ada di sana
dengan kecoh2 meja yang menyambut b'day ni.

Walau macamana kecoh pun, kami ucapkan...

Happy Birthday



Thank you la pada Rita, staff yang bertugas
di Imperial Hotel yang dari mula lagi telah
melayan terutamanya best friend barunya
si Zura.

Saturday, August 21, 2010

Majlis Amal Bersama Anak Yatim

Syukur Alhamdulillah, majlis amal bersama 30 orang anak yatim
sempena Bulan Ramadhan telah dirai. Seramai 36 warga kerja
yang terlibat dan diantara krew kewangan yang terlibat termasuklah
En. Ag Azli, Anizah, Azura, Diana dan saya sendiri.
Satu taklimat telah diadakan di bilik gerakan sebelum menyambut
kehadiran anak-anak kecil lagi kiut2. Dan setelah anak2 ini memasuki
bilik gerakan, suasana memang happening la. Memang kecoh lah
semasa nama2 anak ini sebut untuk memperkenalkan diri masing2.
Lagi kecoh bila anak2 ini diberikan kepada abang / kakak angkat di
pejabat ni untuk di jaga semasa aktiviti amal ini dijalankan.

Ada yang sampai menangis bila diberikan kepada salah seorang
pegawai iaitu En. Rusli. Takut sampai menangis anak dibuatnya.
Padahal En.Rusli sendiri pun nampak panik juga. Ada yang nampak
happy bila dapat penjaga yang ok, macam la babu di bawah ni...



Suka si nonong bermama kan si Zura.



Gambar di atas pula, Kak Su dengan anaknya.



Ada pula staff yang membatu api menyuruh
anak2 ini membelikan handphone, PS2 dan mercun.
Macam2 betul...




Terdapat juga anak2 yang mendapat dan dijaga oleh
2 orang warga antaranya Roselia & Madzlan,
Mozaid & Yusendra (Kira 2 group ni pakej lengkap bapa/mama),
Awg Zaini & Max (2 bapa) & Rosnani, Shaiful & Suffian
(yang ni pula 2 bapa, 1 mama..eheheh)



Saya dan Yus mendapat anak bernama
Nur Nilam Sari yang memakai baju kurung warna ungu.
Anak ni dari kasut, baju, beg semuanya pink



Berbagai karenah anak2 ini semasa memilih barang keperluan
mereka. Anak yang nakal, ada yang pandai memilih, ada pula
yang ikut saja apa yang ditunjuk. Ada pula yang sempat dibawa
pi KFC (ni si zura la ni). Ada pi kamdar. Ada staff yang bermurah
hati membelikan baju & jam tangan menggunakan
bajet sendiri. Dan Alhamdulillah semua anak2 gembira bila
mendapat keperluan masing2 bila Syawal menjelma nanti.



(Gambar atas)
Madzlan & Roselia yang sedang mencari kasut untuk
anaknya. Sakit kepala dibuatnya padahal anak
jagaannya pandai memilih dan tidak cerewet.




Suasana selepas aktiviti telah dijalankan.
Memang happening di ruang legar semasa
aktiviti bergambar




Gambar bawah pula suasana diruang legar untuk menunggu
kereta untuk pulang






(Gambar atas)
Anak2 bersalaman dengan Tn. PKN




Ini pula barisan warga kerja yang terlibat

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...